Obratovalni čas   /   Kontakti   /   Cenik   /   Izposoja iz druge knjižnice   /   E-obveščanje   /   Kazalo   /     /     /     /     /     /   ENG

Vodnik po piškotkih na spletni strani Mestne knjižnice Kranj

V Mestni knjižnici Kranj uporabljamo tehnologije, kot so piškotki, slikovne točke in lokalni pomnilnik, da bi svoja spletna mesta naredili lažja za uporabo in da naše vsebine prikrojimo še bolj po vaši meri. Namen tega vodnika je, da jasno razloži, kaj so piškotki, namen piškotkov, ki se uporabljajo na naših spletnih mestih, in navaja možnosti njihove uporabe ali izbrisa – če se tako odločite.

Naše spletno mesto shranjuje naslednje piškotke

Ime piškotka

Namen

Čas trajanja

Podjetje


_ga

Statistika ogledov spletne strani

2 leti

Google


Kaj je piškotek?
Skoraj vsako spletno mesto uporablja tehnologijo piškotkov. Piškotek je majhna datoteka, ki shrani internetne nastavitve. Prenese se preko brskalnika med prvim obiskom na spletnem mestu. Ko se naslednjič vrnete na stran preko iste naprave, lahko brskalnik preveri, ali je soroden piškotek prisoten (torej tisti, ki vsebuje ime strani), in uporabi podatke iz piškotka ter jih pošlje nazaj strani. To omogoča spletnim mestom, da prepoznajo, če jih je uporabnik že kdaj obiskal, in v nekaterih primerih temu prilagodijo prikazano vsebino.

Prednosti piškotkov
Ob uporabi iste naprave in brskalnika so piškoti nadvse uporabni, saj si lahko na primer zapomnijo vaše nastavitve, pomagajo nam spremljati, kako uporabljate naše strani in naredijo prikazano vsebino bolj ustrezno vašim interesom in potrebam. Piškotki, ki jih uporabljamo na naših spletnih mestih, ne zbirajo podatkov, s katerimi bi vas bilo mogoče osebno prepoznati.

Spodaj najdete preglednico, v kateri so navedeni glavni piškotki, ki se uporabljajo na spletnih mestih Mestne knjižnice Kranj, s pojasnilom, kje se pojavljajo in kaj delajo.

Upravljanje in brisanje piškotkov
Če želite spremeniti način, kako brskalnik uporablja piškotke, vključno z blokiranjem ali izbrisom piškotkov s spletnih mest Mestne knjižnice Kranj (ali katerihkoli drugih spletnih mest), lahko to storite s spreminjanjem nastavitev brskalnika.

Za upravljanje piškotkov vam večina brskalnikov omogoča, da bodisi sprejmete ali zavrnete vse piškotke, sprejmete samo določeno vrsto piškotkov ali vas vsakič opozori, da stran želi shraniti piškotek. Prav tako preprosto je izbrisati piškotke, ki jih je brskalnik že shranil na vaši napravi.

Postopek za upravljanje in brisanje piškotkov se razlikuje glede na brskalnik, ki ga uporabljate. Če želite izvedeti, kako to storite z določenim brskalnikom, lahko uporabite funkcijo pomoči v brskalniku ali pa obiščete http://www.aboutcookies.org, ki korak za korakom pojasni, kako upravljati ali izbrisati piškotke v večini brskalnikov.