Obratovalni čas   /   Kontakti   /   Cenik   /   Izposoja iz druge knjižnice   /   E-obveščanje   /   Kazalo   /     /     /     /     /     /   ENG

Utrinki s prireditev ob sedemdesetletnici

 

PROSTOR IN KNJIGE
torek, 6. junij

Fotografska razstava Hiša razgledov
V pestrem naboru praznovanja smo k sodelovanju pritegnili fotografe Fotografskega društva Janez Puhar Kranj. Na razstavi v pritličju knjižnice je prikazanih 30 najboljših fotografij, izbranih na natečaju s temo novega slogana knjižnice, to je Hiša razgledov. Knjižnica z razvejano paleto dejavnosti, z izstopajočo zunanjo in notranjo arhitekturo, s številčno zbirko gradiva, z množico obiskovalcev in z dejavnostjo, polno kulturnih asociacij, ponuja zanimiv izziv za kreativno oko izza objektiva. Obenem pa so prav fotografije tiste, ki bodo jubilej knjižnice najbolj slikovito zabeležile za čas pred nami in za zanamce. Razstavo je odprl župan Mestne občine Kranj Boštjan Trilar. Slavnostna govornika sta bila tudi direktorica Mestne knjižnice Kranj Breda Karun in predsednik Fotografskega društva Janez Puhar Kranj Vlado Sofronievski. O načrtovanju knjižnice in izvirnih rešitvah, ki jih je razvil za knjižnico, je spregovoril arhitekt Uroš Birsa.
od 6. 6. 2017 do 30. 6. 2017, panoji v pritličju

Razstava knjižnih dragocenosti
Z razstavo v vitrinah želimo predstaviti nekatere izmed najdragocenejših knjig, ki jih premore knjižna zbirka Mestne Knjižnice Kranj. To je razstava knjižnih dragocenosti oz. bibliofilskih biserov.
od 6. 6. 2017 do 30. 6. 2017, vitrine v pritličju

Ko pride knjižnična ura
Razstava z naslovom Ko pride knjižnična ura se nahaja v drugem nadstropju knjižnice, zasnoval jo je Lucijan Adam. Razstava govori o knjižnici kot javni ustanovi. Pred 110 leti je bila iz društvene ustanovljena Javna ljudska knjižnica Narodne čitalnice v Kranju. Knjižnica je bila na voljo vsem ljudem, ne glede na spol in družbeni položaj. Druga svetovna vojna je ustavila njen razvoj. Po drugi svetovni vojni se je razvila moderna knjižnica – Osrednja knjižnica občine Kranj.
od 6. 6. 2017, območje Književnost

DOMIŠLJIJA IN GLASBA
sreda, 7. junij

Sreda je bil dan, namenjen domišljiji in glasbi. Otroci so si v izvedbi Jadranke Završnik ogledali kamišibaj, japonski način pripovedovanja pravljic s pomočjo ilustracij, ki jih pripovedovalec ob pripovedovanju prikazuje občinstvu.

Otroci so v izvedbi Helen Doron English Kranj poslušali pravljico v angleškem jeziku z naslovom  A very hungry Caterpillar. Skupaj z otroki so na zabaven način spoznali razvoj od jajčeca do metulja in se naučili nekaj angleških besed. Po pravljici so imeli ustvarjalno delavnico, kjer so si lahko izdelali bubo, gosenico in metulja.

V popoldanskem času so otroci poslušali pravljice iz babičine skrinje Berte Golob, pisateljice in pesnice, ki je bila pred več kot 40 leti vodja Pionirskega oddelka v takratni Osrednji knjižnici občine Kranj.

Delavnica z bosonogo jogo v izvedbi Petre Bizjak  To je vodena vadba, oblikovana za predšolske otroke skupaj s starši. Otroci se skozi pravljico spoznavajo s svojim telesom, naučijo se osnovnih drž joge in preprostih dihalnih tehnik ter se ob tem zabavajo.

Pripovedovalski večer za odrasle z naslovom Kako je na onem svetu in glasbeno spremljavo Gorana Završnika. Pripovedovala je Breda Podbrežnik Vukmir

GLASBA
sreda, 7. junija

Tuba–evfonij, ansambel Glasbene šole Kranj, je občinstvu predstavil zven tube in evfonija. Predstavili so se tudi harmonikarji Glasbene šole Kranj pod vodstvom Dejana Maleša.

Ljubitelji rock glasbe so uživali v rock koncertu The Six Saints Gimnazije Kranj.
Skupina deluje že od l. 2015, igrajo predvsem rok. Njeni člani so Ema Oblak (vokal), Urh Zupan (kitara, backvokal), Rok Šenk (kitara), Rok Klančar (baskitara), Gašper Ahačič (klaviature) in Žiga Štucin (bobni).

KNJIŽNICA – GIBALO NAPREDKA
četrtek, 8. junij

OpenLab ponuja mladim okolje za razvoj znanj in pridobivanje izkušenj z brezplačnimi tedenskimi delavnicami s področja pametnega prostora, aplikacij in multimedije. S sodelovanjem in z lastnimi projekti je tako kot Mestna knjižnica Kranj, gibalo napredka. Predstavili bodo virtualni studio in 3D-tisk.

Virtualni studio
Obiskovalci so se v mladinski sobi prelevili v televizijske osebnosti ali filmske zvezde. S pomočjo tehnologije virtualnega studia so se pred zelenim ozadjem v trenutku preselili iz virtualnega studia na vrh visoke gore ali zapuščenega otoka. Preizkušali preizkusili so se tudi v čisto pravi napovedi vremena.

3D-tisk
3D-tisk je s široko možnostjo uporabe in hitrejšo izdelavo sprožil pravo revolucijo. Od 11. ure dalje je 3D-tiskalnik opravljal svoje delo v dvorani, ob 13. in ob 18. uri pa so se lahko naučili osnov 3D-modeliranja in zakonitosti 3D­-tiska.

V računalniški učilnici je bila od 17. ure dalje na voljo računalniška igra z naslovom Sprehod Modrega psa. Skupaj z Modrim psom ste odkrivali kranjsko knjižnico in mesto Kranj na povsem drugačen način.

PRAZNOVANJE
sobota, 10. junij

Visok jubilej bomo končali s praznovanjem v soboto. Na Gregorčičevi ulici pred knjižnico so v kulturno-umetniškem programu slovesnosti nastopile folklorne, glasbene in plesne skupine ter kulturna društva občin krajevnih knjižnic iz Cerkelj na Gorenjskem, Jezerskega, Nakla, Preddvora in Šenčurja.

Iz občine Preddvor je nastopilo Folklorno društvo Preddvor. Plešejo gorenjske plese iz Preddvora in njegove okolice. Do sedaj so občino Preddvor in Slovenijo zastopali na številnih festivalih tako doma kot tudi v tujini. Nastopila je starejša odrasla skupina Folklornega društva Preddvor, plesali so Splet gorenjskih plesov.

Občina Jezersko se je predstavila s tradicionalno dejavnostjo Jezerjanov – predelavo volne iz njihove avtohtone jezersko–solčavske ovce. Program je pripravilo Kulturno umetniško društvo Jezersko.

Iz občine Naklo je nastopil ženski pevski zbor Dupljanke. Likovno društvo Naklo in Turistično društvo Naklo sta predstavila dr. Gregorja Voglarja – Gregoriusa Carbonariusa de Bisenega, osebnega zdravnika carja Petra Velikega, ki je podaril denar za vodovod. Izvedeli ste veliko zanimivosti, povezanih z zgodovino Nakla, ter drugih zanimivosti, naravnih in turističnih točk občine Naklo. Alojzija Murn, predsednica Likovnega društva Naklo, je predstavila tudi naklansko potico, ki jo je pripravil Biotehniški center Naklo.

Iz občine Šenčur so učenci 1. razreda podružnične šole Olševek pod vodstvom mentorice Monike Čufer izvedli točko Ples v dežju. Otroška folklorna skupina Knofki, pod vodstvom mentoric Alenke Kern in Janje Jagodic, je izvedla dva plesa, in sicer Lisička in Jaz pa pojdem na Gorenjsko. Nastopil je tudi Mešani mladinski pevski zbor Sidro. Učenka 9. razreda Osnovne šole Šenčur, Manca Gostan Zevnik, je recitirala nekaj svojih pesmi o značilnostih domačega kraja.

Iz občine Cerklje na Gorenjskem je nastopil Šenturški oktet, ki je bil ustanovljen leta 2003. Oktet nastopa na prireditvah v domačem kraju, v občini Cerklje na Gorenjskem, pogosto pa se predstavi ob raznih praznovanjih. Vsi člani okteta so cerkveni pevci v farni cerkvi na Šenturški gori.

 

Zahvaljujemo se vsem sponzorjem, ki so s svojim prispevkom omogočili izpeljavo programa kakovostnih in raznolikih dogodkov za vse obiskovalce in uporabnike naše knjižnice.

 

Mestna občina Kranj