Obratovalni čas   /   Kontakti   /   Cenik   /   Izposoja iz druge knjižnice   /   E-obveščanje   /   Kazalo   /     /     /     /     /     /   ENG

Bralniki e-knjig

V knjižnici si je možno izposoditi elektronski bralnik, prilagojen izposoji e-knjig na portalu Biblos. Za uporabo bralnikov potrebujete le geslo za storitev Moja knjižnica.

Rok izposoje bralnika je 42 dni.

Izposoditi si je možno 4 e-knjige. Rok izposoje e-knjige je 14 dni. Podaljšanje ni možno, možna je ponovna izposoja. Po poteku roka izposoje je dostop do e-knjige prekinjen.

Predčasno vračilo izposojenih e-knjig:

E-knjige lahko – ob upoštevanju nekaterih omejitev – odslej tudi predčasno vrnete.
Še vedno imate lahko naenkrat izposojene 4 e-knjige, če pa bi želeli katero od njih vrniti pred iztekom štirinajstdnevnega roka, lahko to storite s klikom na gumb »vrni«, ki se nahaja ob gumbu »Prenesi«. Predčasno vračilo je mogoče šele 24 ur po izposoji določene e-knjige, na mesec pa si sedaj lahko skupno izposodite največ 20 e-knjig.

Bolj podroben postopek je opisan na https://youtu.be/nwulakCHc8Q

bralnik original trans

Izposoja e-knjige:

E-knjigo si izposodite na spletni strani www.biblos.si/lib

V zgornjem delu strani se odprejo okenca za:

  • izbor knjižnice, v katero ste včlanjeni,
  • vnos članske številke,
  • vnos gesla za storitev Moja knjižnica.

prijava v biblos

Po prijavi v sistem si izposodite izbrano knjigo s klikom na gumb Izposodi si.

Izposojena knjiga je vidna v zgornjem delu strani in pripravljena za prenos na bralno napravo.

Prenos e-knjige na bralnik:

Za prenos e-knjige na bralnik potrebujete brezžično omrežje (Wi-Fi).

  • V zgornjem levem kotu pritisnete gumb odpri BIBLOS. Za povezavo s spletom bralnik potrebuje brezžično omrežje (Wi-Fi). Seznam dostopnih omrežij se izpiše na zaslonu. Izberete pravega in po potrebi vnesete geslo.
  • Na zaslonu se pojavita dve polji. V okence za vnos uporabniškega imena vnesete akronim knjižnice in člansko številko (npr.: sikkr1234567) in geslo storitve Moja knjižnica ter pritisnete gumb Prijavi se. Izpišejo se vaše trenutno izposojene e-knjige.
  • S pritiskom na gumb Prenesi, knjigo prenesete na bralnik. Če želite prenesti več knjig, se z dotikom puščice v zgornjem levem kotu vrnete v svoj račun. Ko so vsi prenosi zaključeni, se s pritiskom na kvadratni gumb NAZAJ na ohišju bralnika, premaknete v seznam knjig, prenesenih na bralnik.
  • Po prenosu e-knjige na bralnik Wi-Fi povezave ne potrebujete več.
  • Knjigo odprete z dotikom ikone na zaslonu.
  • Velikost črk spreminjate v nastavitvah (daljši dotik sredine zaslona). Možna je tudi povečava s prsti po zaslonu bralnika.

 

Več o uporabi e-knjižnice Biblos  in prenosu knjig na druge bralne naprave

 

Kaj je e-bralnik?

E-bralniki so fizične naprave za branje elektronskih knjig. Njihovi zasloni so narejeni v tehnologiji Eink in učinkujejo podobno kot papir. Za branje e-knjige na bralniku potrebujemo luč ali dovolj dnevne svetlobe, tako kot pri tiskani knjigi.

E-knjige so računalniške datoteke. Lahko so preprosto besedilo ali pa oblikovane s slikami.  Zaščitene so z varnostnimi mehanizmi proti nelegalnemu kopiranju s t.i. DRM zaščito (Digital Rights Management).
E-knjige na portalu Biblos so datoteke tipa epub ali pdf. To sta najbolj razširjena tipa datotek in jih je možno uporabljati na različnih bralnih napravah, ki so podprte z DRM zaščito podjetja Adobe.