Obratovalni čas   /   Kontakti   /   Cenik   /   Izposoja iz druge knjižnice   /   E-obveščanje   /   Kazalo   /     /     /     /     /     /   ENG

Program prireditev ob sedemdesetletnici

Mestna knjižnica Kranj, ena najsodobnejših in najlepših slovenskih knjižnic, letos praznuje 70. obletnico svojega obstoja. Že desetletja gre za široko odprto kulturno ustanovo, v kateri prispevamo k izobraževanju in raziskovanju, h kulturnemu napredku in kakovostnemu življenju ter jih spodbujamo.

Ob visokem jubileju v tednu od 6. do 10. junija smo pripravili niz dogodkov.

Za povečavo kliknite na sliko.

PROSTOR IN KNJIGE
Otvoritev razstav

Fotografska razstava Hiša razgledov
V pestrem naboru praznovanja smo k sodelovanju pritegnili fotografe Fotografskega društva Janez Puhar Kranj. Na razstavi v pritličju knjižnice bo prikazanih 30 najboljših fotografij, izbranih na natečaju s temo novega slogana knjižnice, to je Hiša razgledov. Knjižnica z razvejano paleto dejavnosti, z izstopajočo zunanjo in notranjo arhitekturo, s številčno zbirko gradiva, z množico obiskovalcev in z dejavnostjo, polno kulturnih asociacij, ponuja zanimiv izziv za kreativno oko izza objektiva. Obenem pa so prav fotografije tiste, ki bodo jubilej knjižnice najbolj slikovito zabeležile za čas pred nami in za zanamce. Razstavo bo odprl župan Mestne občine Kranj Boštjan Trilar. Slavnostna govornika bosta tudi direktorica Mestne knjižnice Kranj Breda Karun in predsednik Fotografskega društva Janez Puhar Kranj Vlado Sofronievski. O načrtovanju knjižnice in izvirnih rešitvah, ki jih je razvil za knjižnico, bo spregovoril arhitekt Uroš Birsa.
Odprtje razstave bo v torek, 6. 6., ob 18.00 uri v pritličju.
od 6. 6. 2017 do 30. 6. 2017, panoji v pritličju

Razstava knjižnih dragocenosti
Z razstavo v vitrinah želimo predstaviti nekatere izmed najdragocenejših knjig, ki jih premore knjižna zbirka Mestne Knjižnice Kranj. To je razstava knjižnih dragocenosti oz. bibliofilskih biserov.
Odprtje razstave bo v torek, 6. 6., ob 18.00 uri v pritličju.
od 6. 6. 2017 do 30. 6. 2017, vitrine v pritličju

Ko pride knjižnična ura
Razstava z naslovom Ko pride knjižnična ura se nahaja v drugem nadstropju knjižnice, zasnoval jo je Lucijan Adam. Razstava govori o knjižnici kot javni ustanovi. Pred 110 leti je bila iz društvene ustanovljena Javna ljudska knjižnica Narodne čitalnice v Kranju. Knjižnica je bila na voljo vsem ljudem, ne glede na spol in družbeni položaj. Druga svetovna vojna je ustavila njen razvoj. Po drugi svetovni vojni se je razvila moderna knjižnica – Osrednja knjižnica občine Kranj.
Odprtje razstave bo v torek, 6. 6., ob 18.00 uri v pritličju.
od 6. 6. 2017, območje Književnost

DOMIŠLJIJA IN GLASBA

Sreda bo dan, namenjen domišljiji in glasbi. Otroci si bodo v izvedbi Jadranke Završnik ogledali kamišibaj, japonski način pripovedovanja pravljic s pomočjo ilustracij, ki jih pripovedovalec ob pripovedovanju prikazuje občinstvu.
sreda, 7. 6., ob 10.00, območje Otroci

Otroci bodo v izvedbi Helen Doron English Kranj poslušali pravljico v angleškem jeziku z naslovom  A very hungry Caterpillar. Skupaj z otroki bomo na zabaven način spoznali razvoj od jajčeca do metulja in se naučili nekaj angleških besed. Po pravljici bomo imeli ustvarjalno delavnico, kjer si bodo otroci lahko izdelali bubo, gosenico in metulja.
sreda, 7. 6., ob 11.30, območje Otroci

V popoldanskem času bodo otroci poslušali pravljice iz babičine skrinje Berte Golob, pisateljice in pesnice, ki je bila pred več kot 40 leti vodja Pionirskega oddelka v takratni Osrednji knjižnici občine Kranj.
sreda, 7. 6., ob 17.00, območje Otroci

V izvedbi Petre Bizjak bo delavnica z bosonogo jogo. To je vodena vadba, oblikovana za predšolske otroke skupaj s starši. Otroci se skozi pravljico spoznavajo s svojim telesom, naučijo se osnovnih drž joge in preprostih dihalnih tehnik ter se ob tem zabavajo.
sreda, 7. 6., ob 17.30, območje Otroci

V večernih urah bo v izvedbi Brede Podbrežnik Vukmir pripovedovalski večer za odrasle z naslovom Kako je na onem svetu in glasbeno spremljavo Gorana Završnika.
sreda, 7. 6., ob 19.30, območje Književnost

GLASBA

Tuba–evfonij, ansambel Glasbene šole Kranj, bo občinstvu predstavil zven tube in evfonija. Predstavili se bodo tudi harmonikarji Glasbene šole Kranj pod vodstvom Dejana Maleša.
sreda, 7. 6., ob 18.00, pred Knjižnico Globus

Ljubitelji rock glasbe bodo uživali v rock koncertu The Six Saints Gimnazije Kranj.
Skupina deluje že od l. 2015, igrajo predvsem rok. Njeni člani so Ema Oblak (vokal), Urh Zupan (kitara, backvokal), Rok Šenk (kitara), Rok Klančar (baskitara), Gašper Ahačič (klaviature) in Žiga Štucin (bobni).
Komadi, ki jih bodo igrali: Status Quo – Caroline, Nirvana – Smells Like Teen Spirit, Siddharta – Klinik, Survivor – Eye of the tiger, Pink Floyd – Another Brick in the Wall, Red Hot Chili Peppers – Californication, Def Leppard – Pour Some Sugar On Me, Foo Fighters – Everlong, Guns n Roses – Sweet Child o Mine, Foo Fighters – Learn To Fly, Toto – Hold the Line, Cheap Trick – I Want You To Want Me, Toto – Straight For the Heart, Journey – Don’t Stop Beliving. In, če bo čas še za bis: Bryan Adams – It’s Only Love in Rage Against the Maschine – Killing in the Name.
sreda, 7. 6., ob 18.30, pred Knjižnico Globus

KNJIŽNICA – GIBALO NAPREDKA

OpenLab ponuja mladim okolje za razvoj znanj in pridobivanje izkušenj z brezplačnimi tedenskimi delavnicami s področja pametnega prostora, aplikacij in multimedije. S sodelovanjem in z lastnimi projekti je tako kot Mestna knjižnica Kranj, gibalo napredka. Predstavili bodo virtualni studio in 3D-tisk.

Virtualni studio
Obiskovalci se bodo v mladinski sobi prelevili v televizijske osebnosti ali filmske zvezde. S pomočjo tehnologije virtualnega studia bodo lahko pred zelenim ozadjem sebe v trenutku preselili iz virtualnega studia na vrh visoke gore ali zapuščenega otoka. Lahko pa se bodo preizkusili tudi v čisto pravi napovedi vremena.
četrtek, 8. 6., od 11.00, mladinska soba

3D-tisk
3D-tisk je s široko možnostjo uporabe in hitrejšo izdelavo sprožil pravo revolucijo. Od 11. ure dalje bo 3D-tiskalnik opravljal svoje delo v dvorani, ob 13. in ob 18. uri pa se bodo obiskovalci lahko naučili osnov 3D-­­modeliranja in zakonitosti 3D­-tiska.
četrtek, 8. 6., ob 13.00 in ob 18.00, dvorana

V računalniški učilnici bo od 17. ure dalje na voljo računalniška igra z naslovom Sprehod Modrega psa. Skupaj z Modrim psom boste odkrivali kranjsko knjižnico in mesto Kranj na povsem drugačen način.
četrtek, 8. 6., od 17.00, računalniška učilnica (I. nadstropje)

PRAZNOVANJE

Visok jubilej bomo končali s praznovanjem v soboto. Na Gregorčičevi ulici pred knjižnico bodo že od 10. ure naprej v kulturno-umetniškem programu slovesnosti nastopile folklorne, glasbene in plesne skupine ter kulturna društva občin krajevnih knjižnic iz Cerkelj na Gorenjskem, Jezerskega, Nakla, Preddvora in Šenčurja.

Iz občine Preddvor bo nastopilo Folklorno društvo Preddvor. Plešejo gorenjske plese iz Preddvora in njegove okolice. Do sedaj so občino Preddvor in Slovenijo zastopali na številnih festivalih tako doma kot tudi v tujini. Nastopila bo starejša odrasla skupina Folklornega društva Preddvor, plesali bodo Splet gorenjskih plesov.
sobota, 10. 6., ob 10.00, pred Knjižnico Globus

Občina Jezersko se bo predstavila s tradicionalno dejavnostjo Jezerjanov – predelavo volne iz njihove avtohtone jezersko–solčavske ovce. Program bo pripravilo Kulturno umetniško društvo Jezersko.
sobota, 10. 6., ob 10.15, pred Knjižnico Globus

Iz občine Naklo bo nastopil ženski pevski zbor Dupljanke. Likovno društvo Naklo in Turistično društvo Naklo bosta predstavila dr. Gregorja Voglarja – Gregoriusa Carbonariusa de Bisenega, osebnega zdravnika carja Petra Velikega, ki je podaril denar za vodovod. Izvedeli boste veliko zanimivosti, povezanih z zgodovino Nakla, ter drugih zanimivosti, naravnih in turističnih točk občine Naklo. Alojzija Murn, predsednica Likovnega društva Naklo, bo predstavila tudi naklansko potico, ki jo bo pripravil Biotehniški center Naklo.
sobota, 10. 6., ob 10.30, pred Knjižnico Globus

Iz občine Šenčur bodo učenci 1. razreda podružnične šole Olševek pod vodstvom mentorice Monike Čufer izvedli točko Ples v dežju. Otroška folklorna skupina Knofki, pod vodstvom mentoric Alenke Kern in Janje Jagodic, bo izvedla dva plesa, in sicer Lisička in Jaz pa pojdem na Gorenjsko. Nastopil bo tudi Mešani mladinski pevski zbor Sidro. Učenka 9. razreda Osnovne šole Šenčur, Manca Gostan Zevnik, bo recitirala nekaj svojih pesmi o značilnostih domačega kraja.
sobota, 10. 6., ob 11.00, pred Knjižnico Globus

Iz občine Cerklje na Gorenjskem bo nastopil Šenturški oktet, ki je bil ustanovljen leta 2003. Oktet nastopa na prireditvah v domačem kraju, v občini Cerklje na Gorenjskem, pogosto pa se predstavi ob raznih praznovanjih. Vsi člani okteta so cerkveni pevci v farni cerkvi na Šenturški gori.
sobota, 10. 6., ob 11.30, pred Knjižnico Globus

Vse obiskovalce Knjižnice Globus vabimo, da v času praznovanja jubileja bele mize v 2. nadstropju knjižnice napolnijo s svojimi najljubšimi knjigami.

Pripravili smo tudi posebno vodenje po knjižnici, kjer se bomo sprehodili po njenih najprivlačnejših kotičkih, tudi tistih, ki so dnevnim obiskovalcem knjižnice skriti in nedosegljivi. Na enournem potepanju med policami knjig bomo poiskali najlepše razglede, pocukali za rokav knjižničarje in spoznali Knjižnico Globus v vsej njeni veličini.
7., 8., in 9. 6., ob 10.00 in 18.00, pritličje

V tednu med 5. in 10. junijem bomo vsem, ki v letu 2017 dopolnijo 70 let, podarili enoletno članarino Mestne knjižnice Kranj.

Vljudno vabimo vse obiskovalce in uporabnike Knjižnice Globus ter enot Mestne knjižnice Kranj, da se udeležijo raznolikih dogodkov, ki smo jih pripravili ob visokem jubileju.

Zahvaljujemo se vsem sponzorjem, ki so s svojim prispevkom omogočili izpeljavo programa kakovostnih in raznolikih dogodkov za vse obiskovalce in uporabnike naše knjižnice.

 

Mestna občina Kranj