Obratovalni čas   /   Kontakti   /   Cenik   /   Izposoja iz druge knjižnice   /   E-obveščanje   /   Kazalo   /     /     /     /     /     /   ENG

Pripomočki za slabovidne

Samodejni čitalnik
myReader

 

myreader

 

Zajame sliko celotne strani in jo preuredi v stolpec, vrstico ali prikaže posamezno besedo. Naenkrat lahko zajame 10 strani besedil ali slik. Omogoča nastavitev pozitivne in negativne kontrastne slike v več barvnih kombinacijah in različnih hitrosti samodejnega pomika besedila naprej in nazaj.
Razpon povečav je od 0,7-kratne do 45-kratne.
Upravljamo ga z dodatno tipkovnico. Dodatno lahko nanj priključimo tudi računalnik.

Elektronsko povečevalo
SmartView Xtend

 

elektronsko_povecevalo

 

SmartView Xtend je klasično elektronsko povečevalo s pomično mizico, ki omogoča ogled slik, branje časopisa in knjig, pisanje čekov in reševanje križank.

Gumbi za upravljanje so veliki in kontrastni ter pregledno razporejeni na prednji strani, uporabljamo pa lahko tudi daljinski upravljalnik.

Prenosno elektronsko povečevalo
PocketViewer

pocketviewer

Prenosno elektronsko povečevalo je tako majhno, da ga lahko držimo v roki, zato si z njim olajšamo branje pri vsakdanjih opravilih.

Napaja ga baterija, posebna barvna kamera prenese in poveča besedilo na majhen zaslon.

Osebni računalnik

je možno priključiti na samodejni čitalnik myReader, kar omogoča različne povečave besedil z računalniškega zaslona. Nameščen je tudi sintetizator za slovenski jezik Proteus, ki deluje skupaj z bralnikom zaslona Jaws.

Predvajalnik zvočnih knjig, posnetih v formatu DAISY

daisy

Format DAISY (Digital Accessible Information System) je mednarodni standard za digitalni zvočni zapis, ki omogoča kombinacijo besedila, zvoka in slike.

Na CD ROM-u je posnetih do 50 ur besedil, poslušalec pa se lahko pomika po poglavjih, straneh in odstavkih.

V Sloveniji se za snemanje zvočnih knjig format daisy še ne uporablja, zato je možno poslušati samo besedila v tujih jezikih.

 

Komplet lup
Ergo Line z nastavki Ergo Base

lupa

V kompletu je 5 lup za povečanje besedila ali slike (od 2- do 6-kratna povečava). Opremljene so z žarnico, ki zagotavlja idealno osvetlitev predmeta ali besedila. Lupo lahko namestimo na podstavek in z njim drsimo nad besedilom.  Enostavno nastavljiv mehanizem zagotavlja stabilen in pravilen naklon lupe med branjem.

Lupe so na voljo v časopisni čitalnici v pritličju.