Obratovalni čas   /   Kontakti   /   Cenik   /   Izposoja iz druge knjižnice   /   E-obveščanje   /   Kazalo   /     /     /     /     /     /   ENG

Posebne zbirke v Mestni knjižnici Kranj

Gorenjska
V zbirki najdemo domoznansko gradivo z raznimi vsebinami o Gorenjcih in Gorenjski, ki jo obravnavajo z različnih vidikov: geografskega, zgodovinskega, glasbenega, literarnega, naravoslovnega, tehničnega, umetnostnega, etnografskega, … od Rateč do Moravč in od Žiri do Motnika. Dela gorenjskih avtorjev, ki vsebinsko niso povezana z Gorenjsko, niso vključena v posebno zbirko.

Zbirka nastaja že od leta 1975, obsega pa skoraj 5.000 enot. Največ je knjig, časnikov in časopisov, zemljevidov, razglednic, koledarjev, brošur, letakov, turističnih in gospodarskih prospektov, v novejšem času pa tudi glasbe in filmov na cd-jih in dvd-jih ter poučnih cd rom-ov.

 
Prešerniana
Pesniku, znamenitemu gorenjskemu rojaku, je posvečena zbirka gradiva, ki nastaja že vse od začetkov kranjske Študijske knjižnice sredi prejšnjega stoletja. Danes šteje nad 600 enot. Prizadevamo si na enem mestu zbrati vse (knjižne in neknjižne) izdaje Prešernovih pesmi ter dela, ki govorijo o njegovem ustvarjanju in življenju.

Poleg slovenskega prešernoslovja, od znamenitega Stritarjevega eseja o Prešernu v Klasju (1866), prek klasičnih temeljnih del o pesniku, npr. Franceta Kidriča in Avgusta Žigona, do vidnih imen sodobnih literarnih zgodovinarjev, ponuja zbirka tudi pomembna razmišljanja o Prešernu iz tujine, od Korša v ruski izdaji (1901), do angleške monografije o Francetu Prešernu ameriškega profesorja Cooperja (1981). Zbiramo tudi prevode Prešernove poezije v različne svetovne jezike.

 
Starine
Zbirka vsebuje knjige, ki so izšle pred letom 1900, in šteje okoli 500 enot. Med njimi je nekaj dragocenosti: dve inkunabuli (knjigi natisnjeni pred letom 1500), Dalmatinova Biblija (1584), ki je na novo restavrirana in konzervirana, Valvasorjeva Slava vojvodine Kranjske (1689) in Koroške (1681), J. L. Schönlebna Evangelia inu listuvi, Megiserjev štiri jezični slovar, Khislov življenjepis Herbarda Turjaškega (1575), ki je eden prvih tiskov iz Mandelčeve tiskarne v Ljubljani, Janeza Svetokriškega znamenite pridige Sacrum promptuarium (1691 – 1707). Posebej za Gorenjsko sta zanimivi Dimitzova Zgodovina Kranjske in Linhartov Poskus zgodovine Kranjske. Odlično mesto v zbirki zaseda originalni izvod prve znanstvene slovnice slovenskega jezika Jerneja Kopitarja.

 
Bibliofilska zbirka
Vanjo uvrščamo redke in dragocene tiske ter faksimilirane izdaje starejših knjig. Originalnih izvodov starega gradiva ni več mogoče dobiti, faksimilirana izdaja pa je popoln nadomestek, ponatis, ki ohranja kulturno dediščino in omogoča dostop do izjemnih spomenikov zgodovine.

Zbirka obsega približno 450 enot. Novejša pridobitev je faksimilirana izdaja Spominske knjige ljubljanske plemiške družbe sv. Dizma, ki predstavlja tako v likovnem kot v širšem smislu izredno mojstrovino baročnega miniaturnega slikarstva.

Leta 2009 nam je Ministrstvo za kulturo podarilo 17 zvezkov Iconothece Valvasoriane, faksimilirane grafične zbirke Janeza Vajkarda Valvasorja. Gre za 7.752 grafik in risb različnih formatov, ki vključujejo Albrechta Dürerja, Lucasa Cranacha in Jaquesa Callota ter druge znane in neznane mojstre nemških, avstrijskih, nizozemskih, flamskih, francoskih, italijanskih, angleških in kranjskih mojstrov 16. in 17. stoletja.

Tudi ena zadnjih pomembnejših pridobitev je Valvasorjeva: bibliofilska izdaja znamenitega dela Čast in slava vojvodine Kranjske.