Obratovalni čas   /   Kontakti   /   Cenik   /   Medknjižnična izposoja   /   E-obveščanje   /   Kazalo   /     /     /     /     /  

Postavitev:

SVETOVNA KNJIŽEVNOST kratke pripovedi

Zver v džungli in druge zgodbe

Henry James

Februar 2015

Založnik o knjigi

Med zasuki in ovinki mesecev in let je nekaj prežalo nanj kot prihuljena zver v džungli. Pri tem ni bilo pomembno, ali je zveri usojeno, da ga pokonča ali da bo pokončana sama. Zanesljivo je bilo zgolj, da bo stvor neizbežno planil, iz tega pa je sledil zanesljiv nauk, da rahločuten moški ne bo jemal s sabo dame, če gre lovit tigra – s takšno prispodobo si je namreč naposled predočil svoje življenje.

V svoji petinštiridesetletni karieri je ameriški pisatelj Henry James (1843—1916) ustvaril več kot dvajset romanov, čez sto kratkih zgodb ter obsežen in vpliven korpus literarne kritike. Med njegove največje dosežke sodijo razvoj »mednarodnega« romana, v katerem je raziskoval razlike in trke med ameriško in evropsko kulturo, in formalne inovacije v umetniški prozi. V svojem srednjem in – slogovno zelo zahtevnem – poznem obdobju pa je mednarodno tematiko bodisi opustil bodisi podredil drugim platem človeške psihologije in medsebojnih odnosov. V to obdobje sodijo tudi tri daljše novele, ki jih prinaša knjiga Zver v džungli in druge zgodbe.


Pridobivam podatke...

Cobiss ID: 275060736
Avtor: Henry James
Cobiss naslov: Zver v džungli in druge zgodbe / Henry James ; prevedla, [spremna beseda] Nada Grošelj
Postavitev: SVETOVNA KNJIŽEVNOST kratke pripovedi
Jezik: slovenski
Leto: 2014
Založništvo: Ljubljana : Literarno-umetniško društvo Literatura, 2014 (Ljubljana : Cicero)
Fizični: 142 str. ; 23 cm