Obratovalni čas   /   Kontakti   /   Cenik   /   Izposoja iz druge knjižnice   /   E-obveščanje   /   Kazalo   /     /     /     /     /     /   ENG

Postavitev:

SLOVENSKA KNJIŽEVNOST romani

Zvenenje v glavi

Drago Jančar

1999

Nagrada kresnik

Založnik o knjigi

Kratki roman Draga Jančarja pripoveduje o uporu, ki iz neznanega vzroka izbruhne v neki kaznilnici, in o človeku, ki ga je začel in v njem vztrajal do konca. Na prvi pogled gre torej za nekoliko ironizirano obravnavo znane teme iz črnih kronik in filmov, pozornejše branje pa pokaže, da jo je avtor uporabil tako za intenzivno osebno zgodbo kakor za alegorijo vsakršnega sodobnega      družbenega in človeškega nasilja.

Nasilje, ki se generira iz človekove intimne nezadoščenosti in izgubljenosti v svetu, po sprožitvenem momentu pa že kot verižna reakcija samo iz sebe. Naraščajočemu valu nasilnega upora skušajo dati nekateri voditelji organizirano obliko, tako da zaporniški mikrokozmos vse bolj ironično in z obilo črnega humorja spominja na neskrupulozne polastitve moči v včerajšnjem in današnjem svetu. Iz naključnega detajla in realistične osnove se besedilo spreminja v fantastično fresko, ki se giblje v vse bolj sanjskih slikah krutega življenja, v katerem išče svoj prostor fizično in duhovno izpostavljeni posameznik. Napisan je kot osebna izpoved in pripoved iz junakove glave, v kateri zveni od nemoči zaradi zaprtega bivanja in silnega hrepenenja po morskih prostranstvih in davnih romantičnih časih, ko so vstaje in sploh vse stvari še imele svoj smisel.


Kresnik je nagrada za najboljši slovenski roman preteklega leta. Podeljuje jo časopisna hiša Delo od leta 1991. 


Pridobivam podatke...

Cobiss ID: 72195840
Avtor: Drago Jančar
Cobiss naslov: Zvenenje v glavi / Drago Jančar
Postavitev: SLOVENSKA KNJIŽEVNOST romani
Jezik: slovenski
Leto: 1998
Založništvo: Ljubljana : Mladinska knjiga, 1998 (Ljubljana : Dan)
Fizični: 235 str. ; 21 cm