Obratovalni čas   /   Kontakti   /   Cenik   /   Izposoja iz druge knjižnice   /   E-obveščanje   /   Kazalo   /     /     /     /     /     /   ENG

Postavitev:

SLOVENSKA KNJIŽEVNOST romani

Življenje neke Marije ali Nasprotja v temnem

Dani Markova

Julij 2017

Založnik o knjigi

Marija je hči krmarja jugoslovanske trgovske flote. Del otroštva je preživela na šlepu. Med dolgimi potovanji tiči pri očetu v krmarski kabini. Da mu ne bi sitnarila in mu odvračala pozornosti od dela, ji on zadaja naloge. Tako se je še pred vpisom v osnovno šolo naučila pisati, brati in računati. V mestih, ko so čakali na otovoritev ali raztovoritev šlepa, jo je oče peljal po muzejih, gradovih, graščinah in tudi po vsakem od teh mest. Vse to je bilo krivo, da je potem imela težave, ko so jo starši poslali k starim staršem v vas. Mestna deklica, ki se je oblačila drugače, se vedla drugače, pa še z bujno fantazijo, ki je znala dosti več, kot otroci še starejši od nje, le kako bi jo lahko sprejeli vaški otroci? Potem je tu še njena frustrirana mama, ki je obremenjena s starokopitnimi vedenjskimi vzorci in s svojimi frustracijami obremenjuje Marijo.
Ker tašča ne more sprejeti Marijine matere, morajo zapustiti svojo vas in se odseliti v Donji Milanovac, kjer Marija dobi priložnost študirati biokemijo. Po uspešno končanem študiju, se ona vrača v Milanovac in tu spozna Ivana, vojvodinskega Rusa, se vanj zaljubi in se z njim poroči ter zapusti Milanovac in z njim odide v Novi Sad. A tu se zgodovina ponavlja in ‘prekletstvo njene mame’ začne zastrupljati idilo njenega zakona. Ivan se zateka k alkoholu, vendar se ga reši in z Marijo nadoknadita zamujeno. A Marija zboli in zbeži od doma, da v osamljenosti dočaka smrt v bolnici. Tu se ji zavrti film njenega življenja in ugotovi, da jo je življenje z vsemi težavami samo kalilo in je vedno bila miljenka usode, obdana z ljubeznijo. To na koncu potrdi še prihod njenega moža, ko mu jo uspe najti, ki ji izpove svojo globoko ljubezen, zaradi česar potem srečna odide na večno pot, ki čaka vse nas.


Pridobivam podatke...

Cobiss ID: 289201920
Avtor: Dani Markova
Cobiss naslov: Življenje neke Marije ali Nasprotja v temnem / Dani Markova
Postavitev: SLOVENSKA KNJIŽEVNOST romani
Jezik: slovenski
Leto: 2017
Založništvo: Ljubljana : samozal. D. Markova ; Šmarješke Toplice : distribucija Stella, 2017 (Šmarješke Toplice : Stella)
Fizični: 290 str. ; 21 cm