Obratovalni čas   /   Kontakti   /   Cenik   /   Izposoja iz druge knjižnice   /   E-obveščanje   /   Kazalo   /     /     /     /     /     /   ENG

Postavitev:

SVETOVNA KNJIŽEVNOST biografski romani

Zgodba o ljubezni in temnini

Amos Oz

Založnik o knjigi

Zgodba o ljubezni in temnini (2002) je družinska kronika, pripoved o otroštvu Amosa Oza v Izraelu v burnih 40. in 50. letih 20. stoletja, kamor sta se iz vzhodne Evrope zatekla njegova zelo izobražena poliglotska starša, zakonca Klauzner. A ni le to: pisatelj sproščeno in odkrito spregovori o svojem odraščanju v intelektualnem okolju, v katerem so bile knjige in besede glavne. Še več: je globok obračun z materinim samomorom. Poleg tega so Ozovo otroštvo v Izraelu zaznamovale tudi zapletene politične okoliščine med Izraelci in Arabci. Bolečina sveta pa ni enaka kakor bolečina srca: roman na literarni način oživlja temnoto preteklosti, krutost in ironijo zgodovine, a jih hkrati kot pomiritev in odrešitev ožarjata svetloba in humor njegovega spomina na mladost.

Izraelski pisatelj in novinar Amos Oz (1939) je najbolj znana dela (Moj Mihael, Črna skrinjica, Isto morje, Zgodba o ljubezni in temnini idr.) posvetil času, prostoru in doživetjem 20. stoletja.

Amos Oz je že več let eden od kandidatov za Nobelovo nagrado. Njegov opus kritično opisuje izraelsko stvarnost in skuša najti poti za sožitje in toleranco med Izraelci in Palestinci. Že od šestdesetih let je aktivno vključen v mirovni proces, kar mu je prineslo številne mednarodne nagrade. V slovensko bralsko zavest je stopil l. 1995 s prevodom romana Črna skrinjica.

Mladinska knjiga – o knjigi, odlomek za pokušino

Mladinska knjiga – Amos Oz v Sloveniji

Amos Oz: ljubezni s temnim in svetlim koncem – Igor Bratož, delo.si

Amos Oz, izraelski pisatelj: Ljubezen je danes svojevrstno razkošje – Branko Soban, delo.si (intervju)


Pridobivam podatke...

Cobiss ID: 259632128
Avtor: Amos Oz
Cobiss naslov: Zgodba o ljubezni in temnini / Amos Oz ; [iz nemščine prevedla in dodatek napisala Mojca Kranjc]
Postavitev: SVETOVNA KNJIŽEVNOST biografski romani
Jezik: slovenski
Leto: 2012
Založništvo: Ljubljana : Mladinska knjiga, 2012 (Ljubljana : Korotan)
Fizični: 883 str. : fotogr. ; 21 cm