Obratovalni čas   /   Kontakti   /   Cenik   /   Izposoja iz druge knjižnice   /   E-obveščanje   /   Kazalo   /     /     /     /     /     /   ENG

Postavitev:

SVETOVNA KNJIŽEVNOST biografski romani

Ženske

T. C. Boyle

Založnik o knjigi

Vsebina romana je zasnovana na življenju enega izmed največjih arhitektov 20. stoletja. Avtor se loteva zapletenega osebnega in poklicnega življenja znamenitega in nadvse samosvojega arhitekta Franka Lloyda Wrighta, ki ga svet pozna zlasti po poslopju Guggenheimovega muzeja in hiši Fallingwater, postavljeni na slapu, poznavalci pa še po številnih drugih arhitekturnih mojstrovinah.
Okvirno zgodbo zapisuje Wrightov fiktivni japonski učenec, izrisuje pa se zlasti skozi oči štirih žensk, ki so usodno zaznamovale njegovo življenjsko pot: predane Catherine Tobin, samosvoje, mamilom vdane kiparke Maude Miriam Noel, feministke Mamah Borthwick Cheney in črnogorske plesalke Olgivane Lazović Miljanov, ob kateri se je ustalil in z njo ostal vse do smrti. Čeprav gre za romaneskno delo, se avtor trdno opira na – resnično fascinantna – zgodovinska dejstva iz življenja ekscentričnega Franka Lloyda Wrighta, medtem ko je notranje življenje pripovedovalcev plod njegove domišljije. Vendar pa T. C. Boyle ni zgolj restavrator nekega življenja, delo nikakor ni biografsko razgrinjanje arhitektove življenjske poti, temveč kompleksen roman z močnimi, živimi liki.
Delo odlikuje samosvoj, bogat, mestoma baročen slog, več pripovednih perspektiv pa ponuja slikovit portret, že kar razkošno fresko nekega življenja in časa.

Založba Modrijan – več o knjigi

Roman za bralce: O ženskah in arhitekturi – Manca G. Renko, pogledi.si

Recenzija dela Ženske T. C. Boyle: Prepovedane strasti v ognju – Tanja Lesničar – Pučko, dnevnik.si

Kako se je pisatelj Boyle oddolžil arhitektu Wrightu – Valentina Plahuta Simčič, delo.si


Pridobivam podatke...

Cobiss ID: 257078016
Avtor: T. C. Boyle
Cobiss naslov: Ženske / T. C. Boyle ; prevedla Aleksandra Rekar ; spremno besedo napisala Leonora Flis
Postavitev: SVETOVNA KNJIŽEVNOST biografski romani
Jezik: slovenski
Leto: 2011
Založništvo: Ljubljana : Modrijan, 2011 (natisnjeno v Sloveniji)
Fizični: 534 str. ; 23 cm