Obratovalni čas   /   Kontakti   /   Cenik   /   Izposoja iz druge knjižnice   /   E-obveščanje   /   Kazalo   /     /     /     /     /     /   ENG

Postavitev:

SLOVENSKA KNJIŽEVNOST zbrana izbrana dela

Zbrane pesmi

Srečko Kosovel

September 2013

Založnik o knjigi

Pesniška zapuščina Srečka Kosovela je od prve izdaje izbranih pesmi leta 1927 do danes doživela številne interpretacije raznolike prepise, bolj in manj kritične objave. Te so impulzivnost rokopisov krotile z enkrat bolj, drugič manj odločnimi posegi v besedila in osvetljevale zdaj ta, zdaj oni obraz tega pesniškega vizionarja: konstruktivistično zaostrenega, impresionistično sanjavega, kraško razpihanega. Pred nami je knjiga, ki na enem mestu prinaša pesmi Srečka Kosovela v najbolj polnem obsegu doslej. Njen namen je današnjemu bralcu približati to poezijo čim bolj neposredno in v vseh njenih raznolikih obrazih. Nekatere izmed pesmi se v tej izdaji ponašajo z novimi, bolj verodostojnimi prepisi rokopisnih različic, druge pa so tu objavljene prvič.

Več kot tisoč pesmi je Neža Zajc uredila v tri cikle, ki obsegajo osebne, poetološke in družbenokritične pesmi, v dodatku pa je zbrala tudi pesmi za otroke. Kosovelov kulturno-zgodovinski pomen v ozadju evropskega literarnega dogajanja v prvih desetletjih 20. stoletja je predstavljen v spremni študiji Igorja Grdine.


Pridobivam podatke...

Cobiss ID: 268201984
Avtor: Srečko Kosovel
Cobiss naslov: Zbrane pesmi / Srečko Kosovel ; zbrala in uredila Neža Zajc ; [spremna beseda Igor Grdina]
Postavitev: SLOVENSKA KNJIŽEVNOST zbrana izbrana dela
Jezik: slovenski
Leto: 2013
Založništvo: Ljubljana : Študentska založba, 2013
Fizični: 1175 str. ; 22 cm