Obratovalni čas   /   Kontakti   /   Cenik   /   Izposoja iz druge knjižnice   /   E-obveščanje   /   Kazalo   /     /     /     /     /     /   ENG

Postavitev:

SLOVENSKA KNJIŽEVNOST eseji

Zapiski iz noči

Mitja Čander

2003

Nagrada za prvenec

O književnosti in drugih rečeh

Založnik o knjigi

Čandrov esejistični prvenec tvorijo skorajda izključno povsem nova, še neobjavljena besedila, nastala v zadnjem letu. Avtor, ki ima kljub mladosti že solidno kilometrino, se je odločil, da skozi esejistične avanture presvetli vse tiste teme in avtorje svetovne literature, ki ga osebno najbolj vznemirjajo in določajo. V devetih esejih se tako srečamo s Kafko, Joyceom, Bretonom, Cortazarjem, Bowlesom, Marquezom, Ellisom, Miloszem, Bernhardom, Hrabalom in drugimi velikani literature in duha. Teme so izbrane svobodno (romantična ljubezen, ljubosumnost, multikulturnost, telesnost, alpska mentaliteta …) in obdelane na nekonvencionalen način. Čandrov pristop je izrazito esejističen, osebno angažiran, njegov stil pa jezikovno bogat in sočen. Brez dvoma gre za dragoceno esejistično stvaritev. Tudi zato, ker tako pogosto tarnamo, da ne premoremo obilo dobre esejistike v pravem pomenu besede. S to knjigo smo dobili še eno vznemirljivo in pomembno esejistično pero.

Knjiga je prejela nagrado za najboljši knjižni prvenec 2003 in bila nominirana za Rožančevo nagrado 2003.


Nagrada za prvenec je nagrada za najboljše prvo izdano leposlovno delo posameznega avtorja, ki jo na vsakoletnem Slovenskem knjižnem sejmu podeljuje Zbornica knjižnih založnikov in knjigotržcev.


Pridobivam podatke...

Cobiss ID: 50590209
Avtor: Mitja Čander
Cobiss naslov: Zapiski iz noči : o književnosti in drugih rečeh / Mitja Čander
Postavitev: SLOVENSKA KNJIŽEVNOST eseji
Jezik: slovenski
Leto: 2003
Založništvo: Maribor : Litera, 2003 (Maribor : Dravska tiskarna)
Fizični: 158 str. ; 18 cm