Obratovalni čas   /   Kontakti   /   Cenik   /   Izposoja iz druge knjižnice   /   E-obveščanje   /   Kazalo   /     /     /     /     /     /   ENG

Postavitev:

SLOVENSKA KNJIŽEVNOST eseji

Zakaj Slovenija ni Švica

Bojan Grobovšek

April 2014

Založnik o knjigi

Švica je sinonim za zelo bogato in urejeno državo. Svojčas, v Jugoslaviji, smo se imeli za nekakšno socialistično Švico. Pa tudi ostali v Jugoslaviji so nas imeli za nekakšno Švico. Predstavljali smo si, da bomo kot samostojna država res postali druga Švica. Imamo Alpe, uspešne smučarke in smučarje, smo dokaj tehnično nadarjeni, pa tudi trdoživi. Pa nismo postali druga Švica. Kaj je šlo narobe? Ali pa je pač tako, da smo o sebi imeli napačno, prenapihnjeno podobo? Trezno in kritično razmišljanje o nas samih v Sloveniji ni imelo in še vedno nima kaj dosti domovinske pravice. In dokler tega ne bo, ni predpogojev za to, da bi se uvrstili med najbolj razvite evropske države.
Bojan Grobovšek je do šestnajstega leta rasel v Trstu in Gradcu. Kasneje je izven meja Slovenije v raznih obdobjih prebil skoraj petindvajset let kot študent, dopisnik RTV in Dela ter kot slovenski diplomat. Diplomatsko kariero je zaključil kot slovenski veleposlanik v Švici. Bil je tudi slovenski diplomat v Avstriji ter veleposlanik na Poljskem in v Argentini. Eseji v Zakaj Slovenija ni Švica so po vsebini kritičnejše nadaljevanje esejev, ki so bili tudi v knjižni obliki objavljeni v Homo diplomaticus Slovenicus (2000) in Razmišljanja o Sloveniji (2007). Po izobrazbi je sociolog in magister mednarodnih odnosov.


Pridobivam podatke...

Cobiss ID: 272674816
Avtor: Bojan Grobovšek
Cobiss naslov: Zakaj Slovenija ni Švica / Bojan Grobovšek
Postavitev: SLOVENSKA KNJIŽEVNOST eseji
Jezik: slovenski
Leto: 2014
Založništvo: Tomišelj : Alpemedia, 2014 (natisnjeno v Sloveniji)
Fizični: 220 str. : ilustr. ; 19 cm