Obratovalni čas   /   Kontakti   /   Cenik   /   Medknjižnična izposoja   /   E-obveščanje   /   Kazalo   /     /     /     /     /  

Postavitev:

SVETOVNA KNJIŽEVNOST romani

Zakaj bi bila srečna, če si lahko normalna?

Jeanette Winterson

Januar 2014

Založnik o knjigi

Jeanette Winterson (1959) se je rodila v Manchestru in odraščala pri krušnih starših v Accringtonu. Pri šestnajstih letih je zaradi lezbištva zapustila dom, se vpisala na Oxsfordsko univerzo in zatem napisala vrsto uspešnic.

Spomini, v katerih se loteva navideznega razcepa med “srečo” in “normalnostjo” so napisani fragmentarno in strastno, a sklenjeno kot najčistejša poezija v romanu. Avtorica z neprizanesljivo samorefleksijo razgrinja svoje življenje s surovo krušno materjo, ki jo je silila postati misijonarka binkoštne veroizpovedi in jo zaradi lezbične zveze v najstniških letih podvrgla obrednemu ” izganjanju hudiča”. Hkrati pa psihološko in dosledno analizira družinsko, socialno in seksualno podlago lastne ustvarjalnosti.

Po smrti krušnih staršev je Jeannette Winterson izgubila razum, ki si ga je poskušala povrniti brez zdravil, a s pomočjo znane psihiatrinje in partnerke Susie Orbach. Slednjič je našla tudi biološko mater in njeno družino, a srečanje s »pravo« materjo ni prineslo pričakovane odrešitve. Četudi je bila pokojna krušna mati Jeanette Winterson pošast, je bila vendarle njena pošast, ki je celo sooblikovala in nehote spodbujala hčerin izjemen pisateljski dar. Literarizirana avtobiografija Zakaj bi bila srečna, če si lahko normalna? se bere kot druga, skrita, senčna plat avtoričinih proznih del.

 


Pridobivam podatke...

Cobiss ID: 269468416
Avtor: Jeanette Winterson
Cobiss naslov: Zakaj bi bila srečna, če si lahko normalna? / Jeanette Winterson ; iz angleščine prevedla Suzana Tratnik
Postavitev: SVETOVNA KNJIŽEVNOST romani
Jezik: slovenski
Leto: 2013
Založništvo: Ljubljana : Škuc, 2013
Fizični: 227 str. ; 21 cm