Obratovalni čas   /   Kontakti   /   Cenik   /   Izposoja iz druge knjižnice   /   E-obveščanje   /   Kazalo   /     /     /     /     /     /   ENG

Postavitev:

SVETOVNA KNJIŽEVNOST romani

Zadnja želja

Graham Swift

Bookerjeva nagrada

1996

Založnik o knjigi

Jack Dodd je bil londonski mesar, ki je več kot pol stoletja rad srkal pivo s svojimi prijatelji. Ko je umrl, je to storil tako, kot je živel, z nasmehom na obrazu, ob spremljanju konjske dirke, v kateri je stavil s sposojenim denarjem. Preden pa je umrl, je imel še zadnjo željo, zadnje naročilo za prijatelje: naj s pomola v Margatu stresejo njegov pepel v morje. In tako se njegovi prijatelji ter posinovljenec s pokojnikovim pepelom odpeljejo proti morju. Med potjo prek njihovih spominov na Jacka in njegovo ženo Amy spremljamo prepletene niti njihovih življenj, ljubezni in razočaranj, Zadnja želja, zadnje naročilo postane hkrati vabilo, naj se spominjajo, kaj so počeli, kaj je ostalo in kaj je pomembno.

Graham Swift (London, 1949) je svoj prvi veliki uspeh dosegel leta 1983 z romanom Na barju (Waterland), magičnim obujanjem spominov na skrivni svet angleškega barja. Večkrat je bil v najožjem izboru za ugledno britansko Bookerjevo nagrado za književnost, dokler je leta 1996 ni dobil za roman Zadnja želja (Last Orders). Swiftovo delo je nezgrešljivo angleško. Pisanje je obvladano, a zelo živo. Swift plete dramatične in enigmatične zgodbe, postavljene v znatilno angleško okolje.
 


Bookerjeva nagrada je nagrada za najboljši roman v angleškem jeziku, ki ga je napisal avtor iz Commonwealtha ali Irske. Podeljuje jo Booker Prize Foundation od leta 1969.


Pridobivam podatke...

Cobiss ID: 231150080
Avtor: Graham Swift
Cobiss naslov: Zadnja želja / Graham Swift ; prevod in spremna beseda Dušanka Zabukovec
Postavitev: SVETOVNA KNJIŽEVNOST romani
Jezik: slovenski
Leto: 2007
Založništvo:
Fizični: 272 str. ; 25 cm