Obratovalni čas   /   Kontakti   /   Cenik   /   Medknjižnična izposoja   /   E-obveščanje   /   Kazalo   /     /     /     /     /     /   English version

Postavitev:

SLOVENSKA KNJIŽEVNOST pesništvo

Zadnja pomlad

Janez Menart

Maj 2016

Založnik o knjigi

Janez Menart (1929–2004), pesnik in prevajalec, je bil eden najbolj priljubljenih in branih slovenskih pesnikov, za svoje plodno pesniško in prevajalsko delo je prejel Prešernovo, Sovretovo in Župančičevo nagrado. Leta 1953 je skupaj s Kajetanom Kovičem, Cirilom Zlobcem in Tonetom Pavčkom izdal Pesmi štirih. Dve leti kasneje je izšla njegova prva samostojna knjiga pesmi Prva jesen, ki so ji sledile še: Časopisni stihi, Bela pravljica, Semafori mladosti, Srednjeveške balade, Pod kužnim znamenjem. Statve življenja, Stihi mojih dni in Srednjeveške pridige in balade.

Knjigo dopolnjujejo ilustracije Ane Zavadlav; igrive, skoraj lahkotne črte, ki pa niso brez baladnih prvin. Oba, tako pesnik kot slikarka, zmoreta z malo besedami ali črtami povedati veliko o eksistencialnih temah, kot so ljubezen, življenje in smrt. Barvata jih z minljivostjo, spomini in melanholijo pa tudi radoživostjo in satiro.

Zadnja pomlad je naslov, ki ga je izbral pesnik sam, pesmi zanjo pa njegova žena Tonka Menart in hči Barbara Menart Senica.

Pesmi sva izbrali vsaka zase, z mislijo, katere bi izbral sam. Po primerjavi najinih izborov pa ugotovili, da sva, razen nekaj pesmi, izbrali iste. Torej, glede izbora bi bil zadovoljen. Glede same knjige pa prav tako. (iz spremne besede Barbare Menart Senica)


Pridobivam podatke...

Cobiss ID: 284007680
Avtor: Janez Menart
Cobiss naslov: Zadnja pomlad / Janez Menart ; ilustrirala Ana Zavadlav ; [izbor Tonka Menart in Barbara Menart Senica ; spremna beseda Barbara Menart Senica]
Postavitev: SLOVENSKA KNJIŽEVNOST pesništvo
Jezik: slovenski
Leto: 2016
Založništvo: Ljubljana : Mladinska knjiga, 2016 ([Kranj] : Gorenjski tisk storitve)
Fizični: 123 str. : ilustr. ; 26 cm