Obratovalni čas   /   Kontakti   /   Cenik   /   Medknjižnična izposoja   /   E-obveščanje   /   Kazalo   /     /     /     /     /     /   English version

Postavitev:

PRAVO civilno

Začasne odredbe v civilnih sodnih postopkih

Neža Pogorelčnik Vogrinc

Januar 2016

Založnik o knjigi

Delo celostno obravnava institut začasnih odredb kot sredstva za zavarovanje terjatev. Osrednja pozornost je namenjena splošni ureditvi, zajeti v Zakon o izvršbi in zavarovanju. Avtorica jo primerja s posebnostmi, ki jih ima institut na drugih področjih. V prvem delu so podrobno analizirani materialnopravni pogoji, potrebni za izdajo začasnih odredb, ter njihova interpretacija v sodni praksi, vzporedno pa je prikazana tudi primerjalnopravna ureditev v nemški, avstrijski in hrvaški pravni ureditvi. V drugem delu je predstavljen postopek zavarovanja vse od vložitve predloga pa do pravnih sredstev zoper sklep o izdani začasni odredbi. Pri tem avtorica relevantne postopkovne določbe primerja s pravili pravdnega in izvršilnega postopka, opozarja na probleme, do katerih lahko pride v praksi zaradi pravnih praznin v zakonski ureditvi, ter predlaga rešitve zanje.

Knjiga je namenjena vsem, ki se v praksi srečujejo z institutom začasnih odredb (tako njihovim predlagateljem kot tudi sodnikom, ki o predlogih odločajo), zaradi predlaganih sprememb zakonodaje in ponujenih rešitev za probleme, ki se pojavljajo v praksi, pa tudi morebitnim snovalcem sprememb določb ZIZ. Knjiga je uporabna tudi za študijske namene.

 


Pridobivam podatke...

Cobiss ID: 282654208
Avtor: Neža Pogorelčnik Vogrinc
Cobiss naslov:
Postavitev: PRAVO civilno
Jezik:
Leto:
Založništvo: Ljubljana : IUS Software, GV založba, 2015 (Ljubljana : Demat)
Fizični: