Obratovalni čas   /   Kontakti   /   Cenik   /   Izposoja iz druge knjižnice   /   E-obveščanje   /   Kazalo   /     /     /     /     /     /   ENG

Postavitev:

PREHRANA slovenska kuhinja

Za mizo s prekmurskimi Židi
Kuharica po svetopisemskih pravilih

Bojan Zadravec

Avgust 2014

Založnik o knjigi

Knjiga ali morda bolje priročnik mladega raziskovalca Bojana Zadravca, predvsem židovske preteklosti v Prekmurju, je tokrat namenjena njihovi kulinariki.
Različnih kuharskih knjig je seveda pri nas nedvomno že kar za lepo knjižno polico, toda ta publikacija nas bedvomno preseneča. Ne gre zgolj za recepte, ki so še kako zanimivi in tudi vredni poskusa, ampak tudi za sama besedila v knjigi, ki nam židovsko kulinarično kulturo, celo sam ambient kuhinje, tako prostora kot posodja, prikažejo v zanimivi podobi, o kateri večina gotovo ni imela niti nima najmanj vedenja.

Poleg receptov in prekmurske židovske kuhinje je mogoče prebrati še veliko drugih zanimivosti, ki so povezane s kulinariko. Mnogi niti ne vedo, da so osnove židovske prehrane prazaprav zapisane v Tori (Mojzesovih knjigah, Postavi) in da se prehrana deli na čiste in nečiste jedi. Nečiste so bile prepovedane. Vse je bilo prav natančno našteto. Ponekod celo sama priprava hrane. Zanimivo, ta ukoreninjenost je vse do danes ostala povsod po svetu bistveno nespremenjena, še posebej pa v Izraelu. Celo dokaj redko slikovno gradivo je bogat kamenček v mozaik te podobe.

Avtor je recepte zbiral po pripovedovanju še živečih židovskih gospodinj in drugih gospodinj, ki jih je to tako ali drugače zanimalo, kakor tudi po starih, že orumenelih zapisih na listkih in v zvezkih z recepti.


Pridobivam podatke...

Cobiss ID: 78541825
Avtor: Bojan Zadravec
Cobiss naslov: Za mizo s prekmurskimi Židi : kuharica po svetopisemskih pravilih / Bojan Zadravec ; [uvod Janez Bogataj ; spremna beseda Franc Kuzmič ; prevodi iz madžarskega jezika Helena Ilona Szomi]
Postavitev: PREHRANA slovenska kuhinja
Jezik: slovenski
Leto: 2014
Založništvo: Murska Sobota : Klar, 2014 (Murska Sobota : Klar)
Fizični: 120 str. : ilustr. ; 20 x 25 cm