Obratovalni čas   /   Kontakti   /   Cenik   /   Izposoja iz druge knjižnice   /   E-obveščanje   /   Kazalo   /     /     /     /     /     /   ENG

Postavitev:

SLOVENSKA KNJIŽEVNOST dramatika

Z nasmehom na oder
Odrska besedila za gledališke skupine odraslih

Olga Paušič

Maj 2015

Založnik o knjigi

Pred nami je že dvanajsta knjiga avtorice Olge Paušič, tokrat zbirka odrskih besedil, namenjenih gledališkim skupinam odraslih. Z besedili za mlade, torej za osnovnošolske in srednješolske gledališke skupine, se je intenzivno ukvarjala v 38 letih svojega dela na šoli, kjer je bila vseskozi mentorica mladih igralcev. Zbrala in izdala jih je v dveh knjigah, in sicer Šolski štosi ter Veselo na oder. Še danes jih mnoge skupine po Sloveniji in tudi izven naših meja rade uprizarjajo. V zbirki Z nasmehom na oder najdemo štiri daljša za celovečerne odrske uprizoritve in sedem skečev z vsebino iz predvsem »upokojenskega« vsakdanjika.
Prepričana sem, da bo zbirka Z nasmehom na oder našla pot do naslovnikov, ljubiteljskih gledališčnikov, in s tem na odre tudi izven Pomurja. Čeprav so besedila vsebinsko precej lokalno obarvana, jih je mogoče s prilagoditvami in manjšimi režiserskimi posegi presaditi kamor koli. Niti jezik, ki je enako lokalno obarvan in popopran s slengizmi, narečnimi izrazi, žargonskimi besedami, skratka diši po pogovornem jeziku, ne more biti ovira. Morda je prav to dodatna prednost odrskih tekstov Olge Paušič – izziv skupinam, da preverijo, kako bi se pričujoča besedila obnesla v njihovem okolju, kjer so zadrege vsakdanjika morda rahlo drugačne, nikakor pa ne tako različne, da besedila ne bi mogla zaživeti tudi na njihovem odru in navdušiti gledalcev z enako močjo kot v kraju, kjer so nastala. (Ivanka Klopčič Casar)


Pridobivam podatke...

Cobiss ID: 279043328
Avtor: Olga Paušič
Cobiss naslov: Z nasmehom na oder : (odrska besedila za gledališke skupine odraslih) / Olga Paušič
Postavitev: SLOVENSKA KNJIŽEVNOST dramatika
Jezik: slovenski
Leto: 2015
Založništvo: Ljubljana : Ved, 2015
Fizični: 208 str. ; 21 cm