Obratovalni čas   /   Kontakti   /   Cenik   /   Medknjižnična izposoja   /   E-obveščanje   /   Kazalo   /     /     /     /     /     /   English version

Postavitev:

UMETNOST stripi

Yvonne, otrok dvorec

Delphine Vaute

April 2016

Založnik o knjigi

Yvonne, otrok dvorec je neke vrste slikanica za odrasle. Sestavljajo jo tri poglavlja, v njenem središču pa se nahajata otrok in njegov svet, njegovo telo na tanki, nejasni točki med nedolžnim, brezskrbnim otroštvom in adolescenco, kjer otrok že čuti prihajajočo spremembo ter se hkrati jasno zaveda svojih dejanj.

Z občutljivo metaforiko na gosto prepredni poetični svet Delphine Vaute je poln čudovitih, srhljivih hibridov otroških teles ter podob iz rastlinskega oziroma živalskega sveta, neke vrste izrojenih bitij, ki so domača in divja hkrati. Vsebina je odprta v množico interpretacij, ki jim je najbrž skupno vsaj izrazito občutje preteče srhljivosti.

Avtorico med drugim navdihujejo podobe iz prirodoslovnih muzejev, entomološke skice ter temačni svet Joela-Petra Witkina, črpa iz podob iz narave in iz otroških spominov. Ta svet, osupljivo krhek in neustavljivo močan obenem, je potopljen v imaginarno, za Yvonne pa avtorica pravi, da je neke vrste Alica, ki se odloči, da bo namesto soočenja z realnostjo ostala v svojem domišljijskem svetu.


Pridobivam podatke...

Cobiss ID: 281763328
Avtor: Delphine Vaute
Cobiss naslov: Yvonne, otrok dvorec / Delphine Vaute ; [prevod Katja Šaponjić]
Postavitev: UMETNOST stripi
Jezik: slovenski
Leto: 2015
Založništvo: Prevalje : VigeVageKnjige, 2015 ([Ljubljana] : Collegium graphicum)
Fizični: 81 str. : ilustr. ; 25 cm