Obratovalni čas   /   Kontakti   /   Cenik   /   Izposoja iz druge knjižnice   /   E-obveščanje   /   Kazalo   /     /     /     /     /     /   ENG

Postavitev:

SLOVENSKA KNJIŽEVNOST kratke pripovedi

Vsi moji božiči

Maruša Krese

2008

Nagrada fabula

Založnik o knjigi

Ko Maruša Krese opisuje svoje božiče, hkrati opisuje svoje življenje. Njeni posamezni božični večeri, ki jih je doživela kot otrok v Ljubljani in pozneje v New Yorku, Londonu, Berlinu, Sarajevu in še marsikje, kjer si je našla začasno bivališče, so vse prej kot idealizirana slika tega večera. Pesnica in novinarka, mati treh otrok, se praznovanju božiča ne more izogniti, hkrati pa jim ta praznovanja prinašajo veliko nelagodja in tesnob, ker nikoli ne potekajo tako, kot so “predpisana” ali kot bi si želela. Trideset božičnih zgodb in hkrati trideset prizorov iz različnih obdobij njenega življenja je daleč od medijsko prevladujočih podob srečnih družin, ki ob okrašeni smrečici prepevajo Sveto noč, blaženo noč.

Zadnja leta nam je prišlo že v navado, da se peljemo na božični večer iz Berlina v Ljubljano. Menjavamo radijske postaje, poslušamo Svetonoč v vseh mogočih izvedbah in vseh jezikih. avtocesta je prazna in na vsaki bencinski postaji nas ljudje gledajo s pomilovanjem. Blagajničarka na eni izmed njih nam zaželi vesel božič in nam podari majhno plastično božično drevo. Verjetno se ji zasmilijo otroci s tako neodgovorno mamo. ampak mi se zdimo sami sebi izredno pametni. s potovanjem na božično noč se izognemo poljubljanju in objemanju ter iskanjunepotrebnih laži. “Zamudili ste božič”, nam pravijo na slovenski carini in prijazno zamahnejo z roko, da lahko gremo naprej.


Pridobivam podatke...

Cobiss ID: 226868992
Avtor: Maruša Krese
Cobiss naslov: Vsi moji božiči / Maruša Krese ; [fotografije Meta Krese]
Postavitev: SLOVENSKA KNJIŽEVNOST kratke pripovedi
Jezik: slovenski
Leto: 2006
Založništvo: Ljubljana : Mladinska knjiga, 2006 (Ljubljana : Hren)
Fizični: 111 str. : fotogr. ; 22 cm