Obratovalni čas   /   Kontakti   /   Cenik   /   Izposoja iz druge knjižnice   /   E-obveščanje   /   Kazalo   /     /     /     /     /     /   ENG

Postavitev:

SLOVENSKA KNJIŽEVNOST romani

Volčje noči

Vlado Žabot

1997

Nagrada kresnik

Založnik o knjigi

Volčje noči so Žabotov osrednji roman, v katerem imamo opraviti s trdno postavljenim kmečkim svetom, potopljenim v brezbrežno in starožitno naravo. Rafael Meden je služabnik Cerkve, ki ga napotijo v zakotno Vrbje, da bi znova pokristjanil docela poganizirano prebivalstvo. Njegova prizadevanja izničita Aazar Michnik, njegov mladostni učitelj, in Michnikova nadarjena učenka Jemima, ki kot nosilca zlega in poganskega pehata Rafaela v svet polsanj, blodenj in prividov. Vendar se znajde v tesnobnem položaju. Ne le da ne uspeva spreobrniti domačinov, tisto, kar je imel za ljudske vrače, vse bolj usodno prodira v njegovo duševnost. Rafael je bojevnik razuma, ki tone v močvirje iracionalnega.

Žabotove Volčje noči so nenavadno ostro in hkrati poetično romaneskno tkanje. Navdušujejo z demonično lepoto in z izjemno napetostjo med čutnim in duhovnim polom človeške narave.

 


Kresnik je nagrada za najboljši slovenski roman preteklega leta. Podeljuje jo časopisna hiša Delo od leta 1991. 


Pridobivam podatke...

Cobiss ID: 38831873
Avtor: Vlado Žabot
Cobiss naslov: Volčje noči : (roman) / Vlado Žabot
Postavitev: SLOVENSKA KNJIŽEVNOST romani
Jezik: slovenski
Leto: 1996
Založništvo: Murska Sobota : Pomurska založba, 1996 (Murska Sobota : Pomurski tisk)
Fizični: 179 str. ; 20 cm