Obratovalni čas   /   Kontakti   /   Cenik   /   Medknjižnična izposoja   /   E-obveščanje   /   Kazalo   /     /     /     /     /     /   ENG

Postavitev:

SLOVENSKA KNJIŽEVNOST kratke pripovedi

Vodnik po otoku

Senko Karuza

Maj 2017

Založnik o knjigi

Knjiga zgodb Senka Karuze Vodnik po otoku je uvod v potovanje, na katerem se pred bralcem-turistom razprostre mreža, spletena iz dejanskosti, dejstev in dogovdkov: odločilnih, vidnih in nevidnih, vsakdanjih in nevsakdanjih…
S subliminiranjem tistega, kar se dogaja otoku in otočanom kakor tudi nam “kontinentalcem”, nas pripovedovalec vodi skozi sanje o večnem hrepenenju po novem ali vsaj drugačnem življenju. S predstavitvijo koordinat enega otoka govori o vseh drugih otokih, o prostoru, moči in veličini Mediterana.

Morje je hkrati meja vstopa in izstopa, meja obstoja, samote ali golgočasja, hrepenenja po drugačnem – odločilna točka sveta, v katerem so vsi tako nagrajeni kot kaznovani. Zgodbe v knjigi Senka Karuze govorijo o smešnem in žalostnem, radostnem in vzvišenem, tragičnem in vsakdanjem, o tistem, kar se dogaja pustolovcem, popotnikom in tistim, ki mislijo, da ne bodo nikoli zapustili rojstnega kraja. Z načinom pripovedovanja v imenu skupnosti. z rekonstruiranjem preteklosti in rabo zaimka “mi” nas pripovedovalec vodi po otoku silovito in burno – na meji spominov in odraščanja, dokončnega obstanka in odhoda.

Vodnik po otoku je zanesljiv prav zaradi svoje spremenljivosti, vznemirljivosti in skrivnostnosti, ki jo skrivata tako morje kot kopno.


Pridobivam podatke...

Cobiss ID: 286870016
Avtor: Senko Karuza
Cobiss naslov: Vodnik po otoku / Senko Karuza ; [prevod Andrej Rozman Roza ; besedilo na ovitku Miroslav Mičanović]
Postavitev: SLOVENSKA KNJIŽEVNOST kratke pripovedi
Jezik: slovenski
Leto: 2016
Založništvo: Celje : Videti, 2016 (natisnjeno v Sloveniji)
Fizični: 126 str. ; 19 cm