Obratovalni čas   /   Kontakti   /   Cenik   /   Izposoja iz druge knjižnice   /   E-obveščanje   /   Kazalo   /     /     /     /     /     /   ENG

Postavitev:

SVETOVNA KNJIŽEVNOST romani

Vernon gospod Little

DBC Pierre

Bookerjeva nagrada

2003

Vernon gospod Little : komedija za 21. stoletje pod obličjem smrti 

Založnik o knjigi

Na srednji šoli v majhnem teksaškem mestu se zgodi masaker, v katerem umre šestnajst dijakov. Storilec si sodi sam. Mesto išče grešnega kozla, na katerega bi zvalilo krivdo. Petnajstletni Vernon Gregory Little se znajde ob nepravem času na “pravem mestu”, saj sumijo, da je za vsem skupaj stal on, in ga obtožijo soudeležbe.

Vest o tragediji pograbijo mediji in Vernon se kmalu znajde v vrtincu bizarnih dogodkov. S svojimi lažmi se še dodatno zaplete v na videz nerešljivo situacijo, zato pobegne v Mehiko.

Vernon je nesramen, ciničen, vendar hkrati tudi ranljiv junak – pravi upornik, ki ga družina raje gleda na televiziji, kot da bi se ukvarjala z njim v resnici. Roman je predvsem satira ameriškega načina življenja, ki počasi preplavlja svet in ki s hitro prehrano ter instantnimi novicami prehiteva in potvarja resničnost samo.

Vernon Gospod Little je prvenec avtorja DBC Pierra, ki je s tem romanom osvojil sam vrh literarnega sveta, saj je prejel bookerjevo nagrado 2003 za najboljši roman leta, whitbreadovo nagrado za najboljši prvenec leta in še več drugih nagrad. Za njegovim vzdevkom DBC (Dirty but Clean) se skriva ime Peter Finlay, Avstralec, ki je odraščal v Ciudad de Mexicu in v Teksasu, danes pa živi samotarsko življenje na Irskem. Njegov vzdevek priča o ponesrečenem življenju kockarja in odvisnika – vse dokler ni prijel v roke peresa, da bi se spokoril in odplačal svoje dolgove.

 

rtvslo.si, MMC

delo.si
 


Bookerjeva nagrada je nagrada za najboljši roman v angleškem jeziku, ki ga je napisal avtor iz Commonwealtha ali Irske. Podeljuje jo Booker Prize Foundation od leta 1969.


Pridobivam podatke...

Cobiss ID: 217362688
Avtor: DBC Pierre
Cobiss naslov: Vernon gospod Little : komedija za 21. stoletje pod obličjem smrti / DBC Pierre ; [prevedel Branko Gradišnik]
Postavitev: SVETOVNA KNJIŽEVNOST romani
Jezik: slovenski
Leto: 2004
Založništvo: Tržič : Učila International, 2004 (Euroadria)
Fizični: 312 str. ; 24 cm