Obratovalni čas   /   Kontakti   /   Cenik   /   Medknjižnična izposoja   /   E-obveščanje   /   Kazalo   /     /     /     /     /     /   ENG

Postavitev:

ZGODOVINA 1. svetovna vojna

Velika vojna in mali ljudje
Zbornik razprav

ur. Igor Grdina

Marec 2015

Organizator o simpoziju in zborniku

Kot je povedal ddr. Igor Grdina, je bila prva svetovna vojna presegla oziroma spremenila nekdanje definicije vojne s svojo razsežnostjo ter industrializacijo smrti. Navedel je nekatere primere; v prvi svetovni vojni so bile prvič uporabljene nove vrste orožja, segla na več kontinentov, zajela ogromno število ljudi, ne le vojakov, ko so se cele armade vojakov prestavile na fronto na takorekoč »permanentno kampiranje«, in tudi sicer sprožila velike spremembe. Nenazadnje smo jo močno občutili na naših tleh, saj je prva svetovna vojna terjala okoli 35 tisoč življenje, znamenita soška fronta pa je še danes eden najbolj avtentičnih pomnikov na takratne dogodke. »Že naslov pove, da je namen simpozija zajeti čim več vidikov te res velike vojne in načinov, kako je vplivala na človeka. Malega človeka pa zato, ker je človek je proti vojni zmeraj majhen in nebogljen. Na simpoziju bo na primer govora o vojni evforiji, pa o razpadu Avstro-Ogrske, poljskem vprašanju, financiranju vojne, vloge cerkve v vojni, problemu begunstva, o preseljevanju naroda, o gojenju spomina ter posameznih osebnostih tej vojne, med katerimi med slovenskimi gotovo izstopa Vladimir Levstik,« je le del predvidenih vsebin nanizal ddr. Grdina.

Kot je poudarila Tatjana Oset, v okviru društva in knjižnice tudi ena od glavnih pobudnic simpozija, ta ni namenjen le strokovni javnosti, ampak vsem, ki jih zgodovina in takratno dogajanje zanima, zato so dobrodošli vsi udeleženci. »Ne le, da se približujemo 100-letnici začetka prelomne vojne, še posebej smo v Šentjurju želeli obuditi spomin na rojaka Franja Malgaja, tega slovenskega častnika, borca za severno mejo. Ustreljen je bil že leta 1919, rojen pa leta 1894, tako da bomo v naslednjem letu 10. novembra obeležili 120-letnico njegovega rojstva. Datum simpozija, na katerem nam je ddr. Grdina zagotovil res izjemne predavatelje, tako ni bil naključno izbran,« je poudarila Osetova.


Pridobivam podatke...

Cobiss ID: 277154048
Avtor: ur. Igor Grdina
Cobiss naslov: Velika vojna in mali ljudje : zbornik razprav / ur. Igor Grdina
Postavitev: ZGODOVINA 1. svetovna vojna
Jezik: slovenski
Leto: 2014
Založništvo: Šentjur : Knjižnica ; Ljubljana : Inštitut za civilizacijo in kulturo - ICK, 2014
Fizični: 130 str. ; 25 cm