Obratovalni čas   /   Kontakti   /   Cenik   /   Izposoja iz druge knjižnice   /   E-obveščanje   /   Kazalo   /     /     /     /     /     /   ENG

Postavitev:

FILM evropski filmi

Velika iluzija

Režija: Jean Renoir

April 2014

IMDB – predstavitev filma

 

 

Film Velika iluzija govori o pacifizmu in ima toliko večji pomen, ker je bil posnet ravno v času, ko je se je približevala 2. svetovna vojna.

Med 1. svetovno vojno Nemci zajamejo dva francoska vojaka in ju zaprejo v vojaško taborišče, kjer pa pride do izraza razlika v njunem stanu – eden je mehanik, pripadnik delavskega razreda, drugi pa bogat aristokratski častnik. Po nekaj neuspelih poskusih pobega ju namestijo v utrdbo iz katere ni mogoče pobegniti, poveljuje pa ji zloglasni Von Rauffenstein.

Režiser Jean Renoir je bil pionir tehnike dolgih kadrov. Renoirjevo delo je močno vplivalo na italijanski neorealizem ter na avtorje francoskega novega vala. Še posebej na Truffauta in Chabrola, pa tudi na francoski pesniški realizem.


Pridobivam podatke...

Cobiss ID: 1101816158
Avtor: Režija: Jean Renoir
Cobiss naslov: La grande illusion [Videoposnetek] = Velika iluzija / réalisation de Jean Renoir ; scénario et dialogues Charles Spaak et Jean Renoir ; musique de Joseph Kosma ; chef opérateur Christian Matras
Postavitev: FILM evropski filmi
Jezik: francoski, nemški, angleški
Leto: 2012
Založništvo: Vojnik : Fivia, 2012
Fizični: 1 video DVD (ca 108 min) : č-b, zvok (Dolby Digital 2.0) ; 12 cm