Obratovalni čas   /   Kontakti   /   Cenik   /   Izposoja iz druge knjižnice   /   E-obveščanje   /   Kazalo   /     /     /     /     /     /   ENG

Postavitev:

GORENJSKA glasba

Valerija Heybal
pozabljena slovenska primadona

Marko Košir, Peter Bedjanič

September 2017

Iz avtorjevega uvoda

Od zadnjega nastopa Heybalove na slovenskem opernem odru je minilo že več kakor pol stoletja. Od takrat do danes smo imeli Slovenci nekaj odličnih sopranistk, vendar nobena ni bila tako dobro sprejeta pri publiki in ocenjevalcih kakor Valerija Heybal. Včasih so bile vrste čakajočih na vstopnice dolge tudi nekaj sto metrov.
Heybalova je sredi petdesetih let 20. stoletja posnela za diskografsko hišo DECCA štiri kompletne opere ruskih skladateljev: Evgenij Onjegin, Pikova dama, Knez Igor in Sneguročka. To je njeno slavo poneslo v ves svet. Še danes so ti posnetki najbolje ocenjeni pri vseh poznavalcih operne glasbe.
Bila je stalna članica oper v Ljubljani, Beogradu in Bernu. Gostovala je skoraj v vseh opernih hišah takratne Jugoslavije. Na gostovanjih v tujini je bila v opernih hišah v Wiesbadnu, Lozani, Parizu, Varšavi, Edinburgu, Londonu, Bruslju, Trstu, Firencah, Gradcu, Celovcu, itd.
Leta 1950, ko se je vračala iz Anglije in Belgije, je v pol ure uspešno opravila avdicijo v milanski Scali, svetišču operne umetnosti, vendar žal ni prišlo do sodelovanja.


Pridobivam podatke...

Cobiss ID: 291021568
Avtor: Marko Košir, Peter Bedjanič
Cobiss naslov: Valerija Heybal : pozabljena slovenska primadona / Marko Košir, Peter Bedjanič
Postavitev: GORENJSKA glasba
Jezik: slovenski
Leto: 2017
Založništvo: Maribor : Pro-Andy ; Zagorje ob Savi : Fundacija Ladko Korošec, 2017 (Maribor : Demago)
Fizični: 536 str. : ilustr., zvd. ; 22 cm