Obratovalni čas   /   Kontakti   /   Cenik   /   Medknjižnična izposoja   /   E-obveščanje   /   Kazalo   /     /     /     /     /  

Postavitev:

SOCIOLOGIJA splošno

Uvod v sociologijo

Theodor W. Adorno

Marec 2017

Založnik o knjigi

Prevod temeljnega dela svetovne humanistike, s katerim zapolnjujemo vrzel v slovenski humanistični prevodni literaturi.

Uvod v sociologijo zajema zadnja predavanja Theodorja W. Adorna, edini cikel, katerega tonski posnetki so bili popolni in je bilo tako mogoče oblikovati samostojno knjigo. Ta je obenem rezime avtorjevih socioloških študij in uvod v »kritično teorijo družbe«, ki označuje temelje sodobne sociologije, filozofije in humanistike nasploh ter interdisciplinarnosti. Sedemnajst predavanj obravnava zgodovino sociologije (od Saint-Simona, Comta, Durkheima, Webra, Marxa do Freuda) v luči avtorjeve kritike pozitivistične sociologije, izprašuje vlogo sociologije, njeno razmerje z drugimi vedami, vprašanje metode, probleme kvantitativnih analiz, fetišizacijo znanosti, ločitev sociologije od filozofije itn.
Adorno je sociologijo razumel v povezavi s filozofijo, epistemologijo, psihologijo, antropologijo, ekonomijo, zgodovino, geografijo in drugimi vedami, ki so vse vpete v zgodovinsko in družbeno življenje in niso izolirane akademske discipline. Njegova kritika pozitivističnega mišljenja, esencializma in zvajanja pojmov na ideološke konstrukte ter – namesto tega – poudarjanje drugačnega pristopa, dialektične metode, ki pomeni, da mora biti vsaka veda v osnovi in vedno samokritična in preizprašujoča, torej filozofska, sta danes še posebno aktualna, saj družboslovna stroka nemalokrat zapada v razne oblike esencializma, neoliberalne reforme visokega šolstva pa humanistiko čedalje bolj silijo v pozitivizem, ki pomeni velik korak nazaj oziroma degradacijo.


Pridobivam podatke...

Cobiss ID: 287156480
Avtor: Theodor W. Adorno
Cobiss naslov: Uvod v sociologijo / Theodor W. Adorno ; [prevedel Alfred Leskovec ; spremna beseda Primož Krašovec]
Postavitev: SOCIOLOGIJA splošno
Jezik: slovenski
Leto: 2016
Založništvo: Ljubljana : Sophia, 2016
Fizični: 483 str. : ilustr. ; 21 cm