Obratovalni čas   /   Kontakti   /   Cenik   /   Izposoja iz druge knjižnice   /   E-obveščanje   /   Kazalo   /     /     /     /     /     /   ENG

Postavitev:

DRUGI JEZIKI grščina latinščina

Usus III
Latinščina za tretje in četrto leto učenja

Robert Čepon

Oktober 2014

Založnik o knjigi

Usus III je tretji, zadnji zvezek vaj, ki skupaj z Malo latinsko slovnico tvorijo učni komplet za učenje latinščine.
Ta zvezek je nekoliko obsežnejši od Ususa I in II, saj poleg desetih učnih enot vsebuje še nekoliko razširjen izbor latinskih besedil. Učne enote v Ususu III so uvedene z nekaj sentencami, večina osrednjih besedil pa je vzeta iz del znamenitih latinskih avtorjev, Cicerona, Plinija, Seneke Mlajšega in drugih. Vsako enoto popestri še izvirna ilustracija. Besede, ki ne sodijo v temeljno besedišče, so prevedene ob besedilu. Sledijo vaje, v povprečju od štiri do pet na enoto, ki večinoma spodbujajo k razčlembi in razumevanju latinskih besedil. Poudariti kaže, da se zdaj učenci že seznanjajo z zahtevnejšimi vsebinami latinske skladnje, kot so absolutni ablativ, relativna zveza, nominativ z infinitivom, odvisniki s konjunktivom itd., tako da so nekatere vaje daljše in bolj poglobljene. Na koncu vsake enote je latinsko-slovenski slovarček, pri nekaterih pa smo dodali še krajšo predstavitev znamenitih osebnosti, likov iz mitologije ali pa avtorjev, povezanih z vsebino uvajalnega besedila. Novost sta še dva vstavka »Repetita iuvant«, ki sta namenjena ponavljanju in utrjevanju.
Poglavje »Tolle et lege« vsebuje fraze in sentence, anekdote, berila, razne napise. V pomoč pri branju in prevajanju so neznane besede in posamezne besedne zveze razložene ob besedilu.

Založba Modrijan – več o knjigi


Pridobivam podatke...

Cobiss ID: 246369792
Avtor: Robert Čepon
Cobiss naslov: Usus III : latinščina za tretje in četrto leto učenja / Robert Čepon ; [ilustracije Iztok Sitar]
Postavitev: DRUGI JEZIKI grščina latinščina
Jezik: slovenski, latinski
Leto: 2009
Založništvo: Ljubljana : Modrijan, 2009 ([Ivančna Gorica] : Impress)
Fizični: 109 str. : ilustr. ; 26 cm