Obratovalni čas   /   Kontakti   /   Cenik   /   Izposoja iz druge knjižnice   /   E-obveščanje   /   Kazalo   /     /     /     /     /     /   ENG

Postavitev:

SLOVENSKA KNJIŽEVNOST romani

Urnebes

Iztok Vrenčur

Maj 2017

Založnik o knjigi

Urnebes, drugi roman Iztoka Vrenčurja, je krasen dokaz, da se tehnike, ki jih je razvil postmodernizem, še niso izpele, čeprav se je njihova raba nekoliko predrugačila.

Roman se dogaja na Balkanu in nikjer drugje – to se pravi niti v kateri od njegovih mnogih držav, religij ali etnij niti izven katerekoli izmed njih. Nekaj časa se nam zdi, da gre morda za Bosno ali Srbijo, predvsem pa vseskozi sumimo – ali upamo –, da ni nemogoče, da bi šlo za Slovenijo.

Gradijo ga poglavja, ki učinkujejo skoraj kot kratka proza, vsako poglavje pomeni nov kraj, čas in lik, novo zgodbo, nov zaplet. Nekateri liki se vrnejo v drugih poglavjih, drugi se pokažejo le enkrat, vsi pa prej ali slej izginejo brez sledu – kljub temu pa ni mogoče reči, da beremo kratko prozo, ki ji je avtor v svojem napuhu nadel ime roman. Nobena zgodba se ne razplete, vse se končajo na vrhuncu (ali tik pred njim) in ne da bi se do konca pojasnile. Vse polno je začetih, a nedokončanih linij, ki se nikoli nikamor ne iztečejo. Obstajajo sicer močne sledi (tematske) kontinuitete med posameznimi liki, prostori, časi – smo žensko tega gangsterja srečali pred nekaj poglavji z gangsterjevega stališča, smo jo srečali kot pretepeno sestro v nekem selu? Toda kontinuiteta ne pomeni identitete. Serija vsakega lika nosi sorodnosti in podobnosti s katerim od tistih, ki so nam že znani, toda hudič (pomembna figura romana!) je v detajlih in ti se vedno premeščajo, spreminjajo, liki lažejo ali pa tudi ne – sicer pa: kateri bralec še zaupa lažnivcu?

Več o knjigi


Pridobivam podatke...

Cobiss ID: 90040833
Avtor: Iztok Vrenčur
Cobiss naslov: Urnebes / Iztok Vrenčur ; [spremna beseda Muanis Sinanović]
Postavitev: SLOVENSKA KNJIŽEVNOST romani
Jezik: slovenski
Leto: 2016
Založništvo: Maribor : Litera, 2016 ([Ljubljana] : Demat)
Fizični: 276 str. ; 20 cm