Obratovalni čas   /   Kontakti   /   Cenik   /   Medknjižnična izposoja   /   E-obveščanje   /   Kazalo   /     /     /     /     /  

Postavitev:

SOCIOLOGIJA socialno delo

Univerzalni temeljni dohodek

R. Mihalič, G. Strban

Maj 2015

Založnik o knjigi

Univerzalni temeljni dohodek (UTD) je koncept s številnimi daljnosežnimi učinki in priložnostmi, a s pomembnimi omejitvami pri njegovi konkretizaciji.
Avtorja iščeta odgovor na vprašanje, ali je lahko pravica do UTD del vizije razvoja nove družbe ali pa bi lahko povzročila nove oblike socialne nepravičnosti, omejila svobodo posameznikov in dolgoročno celo povečala revščino ter ogrozila udejanjanje temeljnih načel pravne in socialne države.
Knjiga celovito obravnava pravne in druge vidike univerzalnega temeljnega dohodka (UTD), s poudarkom na predstavitvi elementov tega koncepta in njegovem vplivu na uveljavljanje socialnih pravic, spoštovanje temeljnih pravnih in socialnih vrednot ter doseganje ciljev socialne varnosti.
V okviru splošnih izhodišč so predstavljeni elementi UTD, njegove oblike in značilnosti ter temeljne prednosti in slabosti. Kritično so analizirani teorije, na katere se opira zamisel o UTD, ter osnovni namen in cilji, ki naj bi jih dosegal. Osvetljen je razvojni vidik UTD in navedeni so primeri uvajanja in zavračanja UTD v nekaterih državah. Predstavljena je tudi problematika možnosti financiranja UTD in njegovi vplivi na obstoječi davčni sistem. Hkrati so analizirani različni učinki tovrstnega dohodka na trg dela in delovna razmerja ter sistem plač.
Pri obravnavi pravnih vidikov UTD je poudarek na predstavitvi njegovih vplivov na udejanjanje temeljnih ustavnih načel pravne in socialne države. Avtorja umeščata pravico do UTD v kontekst socialnopravnih norm in analizirata njen vpliv zlasti na uresničevanje pravice do socialne varnosti. Z vidika učinkov UTD na spoštovanje pravnih vrednot so predstavljeni njegovi vplivi na zagotavljanje pravne varnosti, individualne in družbene svobode, nadaljnje demokratizacije ter ohranitev reda in miru. V okviru analiziranja vplivov UTD na udejanjanje socialnih vrednot pa so obravnavani učinki na zagotavljanje socialne pravičnosti, varovanje človekovega dostojanstva, udejanjanje solidarnosti in vzajemnosti ter načela enakosti. Poudarek je na predstavitvi (ne)učinkovitosti UTD pri doseganju ciljev socialne varnosti in širše socialne zaščite, še zlasti pri zagotavljanju ustrezne socialne varnosti ob nastanku socialnih primerov ter zmanjševanju revščine in socialne izključenosti. Vzpostavljeni so normativni elementi sistema UTD in analizirani pravni učinki morebitne uvedbe UTD na obstoječi sistem socialne varnosti.


Pridobivam podatke...

Cobiss ID: 278489088
Avtor: R. Mihalič, G. Strban
Cobiss naslov: Univerzalni temeljni dohodek / Renata Mihalič, Grega Strban
Postavitev: SOCIOLOGIJA socialno delo
Jezik: slovenski
Leto: 2015
Založništvo: Ljubljana : IUS Software, GV založba, 2015 (Grosuplje : Grafis Trade)
Fizični: 253 str. ; 24 cm