Obratovalni čas   /   Kontakti   /   Cenik   /   Izposoja iz druge knjižnice   /   E-obveščanje   /   Kazalo   /     /     /     /     /     /   ENG

Postavitev:

SVETOVNA KNJIŽEVNOST romani

Umetnina

Émile Zola

Oktober 2017

Založnik o knjigi

Osrednji lik romana, nadarjeni slikar Claude Lantier, ki prihaja iz Provanse in je močno zaznamovan z njeno divjo krajinsko lepoto in barvitim mediteranskim značajem, je vseskozi plen lastne fiziološke hendikepiranosti, zato nikakor ne more do kraja razviti svojih ustvarjalnih potencialov in se uveljaviti v svetu novonastajajoče umetnosti – impresionizma. Zola se je pri kreaciji Claudovega lika močno navdihoval pri svojem intimnem prijatelju in sorojaku iz Aix-en-Provencea Paulu Cézannu. Roman velja za verno sliko in literarno upodobitev tedanjega (šestdeseta leta 19. stoletja) prevratnega vrenja na umetnostni sceni, ko se je skupina mladih umetnikov, privržencev slikanja na prostem, uprla tradicionalnemu ateljejskemu slikanju mitoloških, nabožnih ali zgodovinskih motivov in v protest proti zavrnitvi njihovih del na vsakoletni razstavi Salona Šole lepih umetnosti priredila lastni Salon zavrnjenih. Tako kot Cézannu so tudi Claudu Lantieru zavrnili sliko na uradnem Salonu, na Salonu zavrnjenih pa je njegova slika gole ženske v družbi oblečenega moškega na gozdni jasi povzročila viharen škandal protestov na eni in odobravanja na drugi strani.
V romanu Claude tone čedalje globlje v depresijo in norost, dokler dokončno ne obupa in naredi samomor. Umetnini je žrtvoval svoje zasebno življenje, družino, prijatelje, vse, vendar je bila tudi najvišja žrtev zaman, umetniško delo je použilo svojega stvarnika.

Veliki roman o slikarskem geniju končno tudi v odličnem slovenskem prevodu.

Émile Zola (1840–1902) je eden najpomembnejših predstavnikov francoske književnosti 19. stoletja. Umetnina sodi v znameniti romaneskni cikel Rougon-Macquartovi, s katerim je Zola v drugi polovici 19. stoletja utemeljil novo smer v romanopisju – naturalistični roman.


Pridobivam podatke...

Cobiss ID: 291748352
Avtor: Émile Zola
Cobiss naslov: Umetnina / Émile Zola ; prevedel Jaroslav Skrušný ; [spremna beseda Tone Smolej]
Postavitev: SVETOVNA KNJIŽEVNOST romani
Jezik: slovenski
Leto: 2017
Založništvo: Ljubljana : Beletrina, 2017
Fizični: 561 str. ; 22 cm