Obratovalni čas   /   Kontakti   /   Cenik   /   Izposoja iz druge knjižnice   /   E-obveščanje   /   Kazalo   /     /     /     /     /     /   ENG

Postavitev:

SLOVENSKA KNJIŽEVNOST zgodovinski in vojni romani

Tolminci : zgodovinski roman

Ivan Pregelj

April 2013

Založnik o knjigi

Tolminci so kolektivni junak romana Ivana Preglja, v katerem je upodobil zgodovinske dogodke iz let 1712–1713, ko so se tolminski kmetje in bajtarji uprli plemstvu ter višji duhovščini.

Ne le kot nosilci upora; pisatelj je vanj prelil značaj tega ljudstva, kakor ga je doživel v mladosti in domislil v svoji pisateljski delavnici. Pokazal je jasno, da se vprašanje upora ne da zvesti na odziv zaradi trenutnih krivic.

Upor je več: je stvar med človekom in avtoriteto, med človekom in oblastjo, med človekom in Bogom. Je globok dvom, odgovornost in šele na kraju osvoboditev. Tolminski kmečki uporniki in junaki antičnih tragedij, ki so se uprli bogovom, so si v tesni žlahti. Zato so Tolminci univerzalno besedilo, vredno vedno novega branja, da bi razumeli, zakaj še danes, po treh stoletjih, enačijo Tolmince s puntarji.

Ob tristoletnici tolminskega kmečkega upora je eno osrednjih Pregljevih del zaživelo tudi v ilustrirani izdaji z likovno vizijo Rudija Skočirja.

 


Pridobivam podatke...

Cobiss ID: 266116352
Avtor: Ivan Pregelj
Cobiss naslov: Tolminci : zgodovinski roman / Ivan Pregelj ; [ilustriral Rudi Skočir]
Postavitev: SLOVENSKA KNJIŽEVNOST zgodovinski in vojni romani
Jezik: slovenski
Leto: 2013
Založništvo: Šmarje-Sap : Buča, 2013
Fizični: 243 str. : ilustr. ; 31 str.