Obratovalni čas   /   Kontakti   /   Cenik   /   Medknjižnična izposoja   /   E-obveščanje   /   Kazalo   /     /     /     /     /     /   ENG

Postavitev:

UMETNOST zgodovina umetnosti

Tisoč let mraka in luči

Marko Trobevšek

Oktober 2017

Založnik o knjigi

Knjiga na zanimiv in privlačen način razprostre tančico skrivnostnega srednjega veka.  Delo teži k povezovanju in sintezi. Prinaša svež pogled na dobo in pregledno predstavi njene dosežke v slikarstvu, arhitekturi, glasbi in literaturi. Razloži, kako so v srednjem veku pojmovali področja, ki jih danes združuje pojem umetnosti, v kakšni hierarhiji so jih videli, in načenja vprašanje njihove povezanosti; pojave skuša dosledno razlagati v povezavi z zgodovinskimi okoliščinami. Razgleduje se tudi po srednjeveškem naravoslovju in filozofiji, s čimer teži k celovitemu prikazu duha časa.
Na več mestih se dotika Slovencev oziroma njihovih prednikov v srednjem veku, posebej pa se jim posveti še v daljšem pripisu na koncu. Podoben pripis je posvečen sočasnim neevropskim civilizacijam, s čimer je evropski srednji vek postavljen v širši kontekst.

Marko Trobevšek (1965), učitelj slovenščine, se s kulturno zgodovino, v grobem razumljeno kot vzporedno zgodovino različnih umetnosti, ukvarja zadnjih nekaj let. Zanimanje za različna umetnostna področja izvira iz njegovega rednega dela, saj ukvarjanje z literaturo sproža vprašanja o razmerju do drugih umetnosti in povezanosti s siceršnjim duhovnim in sploh zgodovinskim dogajanjem v posameznih obdobjih.
Trobevšek je prevedel dobrih deset leposlovnih knjig iz francoščine, nemščine, angleščine in španščine. Je avtor nekaj spremnih študij in jezikoslovnih razprav.


Pridobivam podatke...

Cobiss ID: 289654528
Avtor: Marko Trobevšek
Cobiss naslov: Tisoč let mraka in luči : oris kulturne zgodovine srednjega veka : slikarstvo, glasba, literatura / Marko Trobevšek
Postavitev: UMETNOST zgodovina umetnosti
Jezik: slovenski
Leto: 2017
Založništvo: Ljubljana : Modrijan, 2017 (natisnjeno v Sloveniji)
Fizični: 214 str. : ilustr. ; 24 cm