Obratovalni čas   /   Kontakti   /   Cenik   /   Medknjižnična izposoja   /   E-obveščanje   /   Kazalo   /     /     /     /     /     /   ENG

Postavitev:

SVETOVNA KNJIŽEVNOST romani

Stropi

Zuzana Brabcová

Maj 2014

Založnik o knjigi

Junakinja po psihičnem zlomu pristane v psihiatrični bolnici na detoksu, med pacientkami, odvisnimi od alkohola ali drog; odnosi med pacientkami samimi ter med njimi in zdravstvenim osebjem so skrajno zaostreni, že na meji živalskosti. Junakinja na strop v bolniški sobi nad posteljo, ki odpira nove razsežnosti, projicira svoje tesnobne zgodbe in vizije.

Stropi so roman o tem, kaj je bistvo naše človečnosti in po čem se v takih kriznih situacijah sploh še ločimo od živali, so zgodba o malem zasebnem svetu, v katerem so se podrle vse meje, tudi meje v pripovedni strukturi: pripovedovalka je občasno tretjeosebna, tekoče prehaja v prvoosebno, sem in tja je tudi drugoosebna. Stropi so izjemni po svoji zgoščenosti in poetičnosti, pripovedni energiji in drastični metaforiki.

Roman je bil leta 2013 nagrajen s prestižno češko nagrado Magnesia Litera.

Češka pisateljica Zuzana Brabcová (1959) je v Sloveniji znana zlasti po svojem tretjem, bralsko in kritiško zelo uspešnem romanu Leto biserov.


Pridobivam podatke...

Cobiss ID: 272332800
Avtor: Zuzana Brabcová
Cobiss naslov: Stropi / Zuzana Brabcová ; [prevedla Nives Vidrih]
Postavitev: SVETOVNA KNJIŽEVNOST romani
Jezik: slovenski
Leto: 2014
Založništvo: Ljubljana : Cankarjeva založba, 2014 ([Nova Gorica] : Grafika Soča)
Fizični: 242 str. ; 21 cm