Obratovalni čas   /   Kontakti   /   Cenik   /   Medknjižnična izposoja   /   E-obveščanje   /   Kazalo   /     /     /     /     /  

Postavitev:

VZGOJA IN IZOBRAŽEVANJE učenje

Strategije motiviranja za branje

Montserrat Sarto

Januar 2016

Založnik o knjigi

Strategije, ki jih je s sodelavci zasnovala Montserrat Sarto temeljijo na kognitivno – konstruktivističnih spoznanjih. So aktivnosti, zasnovane za delo z literarnimi besedili, ki dolgoročno vodijo k izboljšanju bralne zmožnosti. Za doseganje tega cilja so ključni predvsem motivacija,vzgoja in uporaba igre. Motivacija je eden ključnih pojmov učenja,tudi učenja branja. M. Sarto jo razume kot vzpostavljanje čustvene in intelektualne vezi s konkretno knjigo ter spodbujanje dolgotrajnega pozitivnega odnosa do knjig.

Motiviranje za branje ni enako promociji branja, ki je širši spekter aktivnosti, povezanih s knjigo in ostaja bolj na površini. Pri izvedbi strategije je ključna uporaba igre, ki ima pri bralnomotivacijskih strategijah dvojno vlogo: po eni strani je močan motivacijski faktor, po drugi strani pa udeležencu daje tiso avtonomnost, ki jo potrebuje, da lahko sam eksperimentira s sestavljanjem pomenov prebranega literarnega besedila.

M. Sarto še posebej izpostavi pomen izobraževanja in avalvacije ob koncu izvedbe posamezne strategije, ki naj bi bila čimbolj iskrena in usmerjena v izboljšanje izvedbe. S tem se potrjuje, da je izvedba strategij za udeležence sicer igriva, a hkrati zelo poglobljena, in da predpostavlja premišljeno in vnaprej pripravljeno mediatorsko delovanje, ki ga opravijo motivatorji.


Pridobivam podatke...

Cobiss ID: 281311744
Avtor: Montserrat Sarto
Cobiss naslov: Strategije motiviranja za branje : z izkušnjami slovenskih motivatork in motivatorjev / Montserrat Sarto ; [prevedla in uredila [ter] spremna beseda Barbara Pregelj ; izkušnje slovenskih motivatork Barbara Pregelj ... et al.]
Postavitev: VZGOJA IN IZOBRAŽEVANJE učenje
Jezik: slovenski
Leto: 2015
Založništvo: Medvode : Malinc, 2015 (natisnjeno v Sloveniji)
Fizični: 241 str. : ilustr. ; 26 cm