Obratovalni čas   /   Kontakti   /   Cenik   /   Izposoja iz druge knjižnice   /   E-obveščanje   /   Kazalo   /     /     /     /     /     /   ENG

Postavitev:

SLOVENSKA KNJIŽEVNOST eseji

Strah pred ciljem
(o molku in glasnosti)

Melita Forstnerič Hajnšek

Januar 2016

Založnik o knjigi

Pred nami je devetdeset avtoričinih kolumn in komentarjev, ki jih že več kot trideset let objavlja v dnevniku Večer in jih zdaj zbrane ponuja v knjižni obliki. Gravitacijska točka njenega dela sta slovenska kultura in jezik.

Ne le, da komentira in razpravlja o teh temah, temveč s svojim pisanjem in nazori oblikuje tudi javno mnenje o teh bistvenih vprašanjih naroda. Temu v prid govori tudi zgradba njene knjige izbranih kolumn in komentarjev, ki imajo značilen naslov Strah pred ciljem. Razdeljena je na tri kronološke dele: »To tisočletje«, »Devetdeseta« in »Zgodnja dela«, ki segajo v zadnjo polovico osemdesetih let.

Če je bil cilj slovenskega naroda – ki mu nekateri sicer brez dokazov, amapak iz srca, poetično in nedokazljivo pravijo »tisočletni sen«- lastna država in če torej menimo, da smo s svojo državo dosegli cilj, se lahko vprašamo, zakaj je ta »cilj« po svoji ekonomski, pravni, socialni, etični in politični dimenziji v tako slabi kondiciji. Se je to zgodilo iz »strahu pred ciljem«, kakor je napisala avtorica v kolumni na višku slovenske pomladi, ko se je naravnost preroško spraševala, ali bomo kulturno suverenost obdržali v »prvem planu« pred finančno in gospodarsko suverenostjo, ali pa bomo ta vprašanja narodne suverenosti »prepustili drugim rodovom«?


Pridobivam podatke...

Cobiss ID: 83565825
Avtor: Melita Forstnerič Hajnšek
Cobiss naslov: Strah pred ciljem : (o molku in glasnosti) / Melita Forstnerič Hajnšek ; [spremna beseda Tone Partljič]
Postavitev: SLOVENSKA KNJIŽEVNOST eseji
Jezik: slovenski
Leto: 2015
Založništvo: Maribor : Litera, 2015 ([Ljubljana] : Demat)
Fizični: 276 str. ; 18 cm