Obratovalni čas   /   Kontakti   /   Cenik   /   Izposoja iz druge knjižnice   /   E-obveščanje   /   Kazalo   /     /     /     /     /     /   ENG

Postavitev:

SVETOVNA KNJIŽEVNOST dramatika

Štiri drame

Mihail Afanasjevič Bulgakov

September 2016

Založnik o knjigi

Dnevi Turbinovih, ki jih je Bulgakov napisal leta 1925, so se prvotno imenovali Bela garda, enako kot njegov roman, ki je nastal tik pred dramo. Bulgakov v obeh delih opisuje dogajanje med državljansko vojno na ozemlju današnje Ukrajine, natančneje, v Kijevu, ki je v tistih letih prehajal iz rok v roke različnih vojsk.

Dnevi Turbinovih so vsebinsko vezani na roman, vendar so ponekod popolnoma spremenjeni − Bulgakov je dodal več prizorov in likov, marsikaj pa je tudi izpustil. Na končno, tretjo redakcijo, ki je nastajala med pripravami na uprizoritev, je precej vplival politični pritisk Repertkoma (Komiteja za repertoar). Drama je bila prvič uprizorjena leta 1926.

Dogajanje v Zojkinem stanovanju je postavljeno v dvajseta leta, v obdobje »nove ekonomske politike«, ko se je v mladi Sovjetski zvezi začela porajati nova buržoazija. To dramsko delo je Bulgakov napisal leta 1925, takoj po Dnevih Turbinovih. Za izhodišče fabule naj bi vzel časopisno novico o »salonu« neke Zoje Bujalske, ki se ponoči spreminja v javno hišo. Bulgakov je moral tudi to igro za uprizoritev temeljito predelati. Premiera je bila leta 1926.

V nasprotju z Zojkinim stanovanjem, ki govori o tistih, ki so ostali v Sovjetski zvezi, govori Beg (1928) o tistih, ki so iz nje ob koncu državljanske vojne skupaj z belogardistično vojsko pobegnili ter se potem v tujini trudoma prebijali skozi življenje. Gradivo za dramo so bili spomini emigrantke L. J. Belozerske (žene Bulgakova) in belogardističnega generala Slaščova-Krimskega. Po hudi politično motivirani kritiki, ki je je bil Bulgakov deležen po uprizoritvah Dnevov Turbinovih in Zojkinega stanovanja, Repertkom ni dovolil uprizoritve Bega. Beg je bil tako prvič uprizorjen že po avtorjevi smrti leta 1957.

Protivojna drama Adam in Eva iz leta 1931 je nastala že v času vzpona fašizma, ko je bilo videti, da je vojna neizogibna. V drami Bulgakov petnajst let pred prvo uporabo atomske bombe naslika apokaliptično sliko sveta po vseuničujočem spopadu z bojnimi plini. Zadnji preživeli spominjajo na prve ljudi na svetu iz evangeljske zgodbe o izgonu iz raja, le da zdaj ne gre za izgon iz raja v svet, ampak za vrnitev iz uničenega sveta v raj narave. Tudi to dramo je cenzura zavrnila, tako da za življenja pisatelja ni bila uprizorjena.


Pridobivam podatke...

Cobiss ID: 284067328
Avtor: Mihail Afanasjevič Bulgakov
Cobiss naslov: Štiri drame / Mihail Afanasjevič Bulgakov ; prevedli Lijana Dejak, Urša Zabukovec in Borut Kraševec
Postavitev: SVETOVNA KNJIŽEVNOST dramatika
Jezik: slovenski
Leto: 2016
Založništvo: Ljubljana : Lud Šerpa, 2016 ([Begunje] : Cicero)
Fizični: 319 str. ; 21 cm