Obratovalni čas   /   Kontakti   /   Cenik   /   Izposoja iz druge knjižnice   /   E-obveščanje   /   Kazalo   /     /     /     /     /     /   ENG

Postavitev:

SVETOVNA KNJIŽEVNOST zgodovinski in vojni romani

Sojenice

Jonathan Littell

Založnik o knjigi

Nekdanji nacistični častnik Max Aue, na starost lastnik tovarne čipk v Franciji, napiše spomine na krvavo nacistično vladavino med 2. svetovno vojno. Kot član Einsatzgruppen, mobilne enote klavcev, je med leti 1941 in 1945 razpet med Berlin, Stalingrad, Poljsko in Ukrajino, med različna koncentracijska taborišča, delujoča za »končno rešitev« – iztrebljenje vseh Judov. Sojenice so kot »fiktivna« zgodovina holokavsta in »izpoved« morilskega uma vzbudile viharne polemike v Evropi. To je zgodba o univerzalnem človeškem zlu in vojni, ki je ne smemo pozabiti. Zato Aue pravi: »O, pač, če vam rečem: tak sem kot vi.« Pisatelja posebej odlikuje tudi natančen, stvaren in estetsko naravnan jezikovni slog.

Jonathan Littell, ki se je rodil v New Yorku leta 1967, je svoje »prvo literararno delo« – ne pa tudi prvo knjigo – Sojenice napisal v francoščini. Potem ko je leta 2006 izšlo pri založbi Gallimard, je skoraj v trenutku prejelo dve najprestižnejši literarni nagradi: Goncourtovo nagrado in nagrado Francoske akademije. Delo je prevedeno v več kot 25 jezikov.

 


Pridobivam podatke...

Cobiss ID: 251185664
Avtor: Jonathan Littell
Cobiss naslov: Sojenice / Jonathan Littell ; [prevedla Vesna Velkovrh Bukilica]
Postavitev: SVETOVNA KNJIŽEVNOST zgodovinski in vojni romani
Jezik: slovenski
Leto: 2010
Založništvo: Ljubljana : Mladinska knjiga, 2010 (Kranj : Gorenjski tisk)
Fizični: 907 str. ; 25 cm