Obratovalni čas   /   Kontakti   /   Cenik   /   Izposoja iz druge knjižnice   /   E-obveščanje   /   Kazalo   /     /     /     /     /     /   ENG

Postavitev:

SVETOVNA KNJIŽEVNOST romani

Smisel konca

Julian Barnes

Bookerjeva nagrada

2011

Založnik o knjigi

Julian Barnes se je slovenskim bralcem priljubil z romani Flaubertova papiga, Prerekanja, Ljubezen etc. in Arthur in George. Lani je po četrti nominaciji naposled tudi prejel Bookerjevo nagrado za kratki roman Smisel konca, v katerem je igra nezanesljivega človeškega spomina z mojstrsko Barnesovo pisavo in duhovitostjo pritirana do skrajnih robov. Tony Webster se na srednja leta spominja svojih mladostnih dni, časov velikih seksualnih in intelektualnih želja ter prijateljstva z nadarjenim, a malo bolj resnim Adrianom, Veronice, svojega prvega dekleta … Grenko pa je spoznanje, da so vse, kar nam ostane od preteklosti, le nezanesljivi, varajoči spomini, zaradi katerih marsikdo sebe naslika lepšega, kot je bil v resnici.

Barnesov Smisel konca zastavlja univerzalna vprašanja vsem generacijam. V prepoznavnem slogu slovitega angleškega pisatelja nas popelje na nepozabno pot slehernika: na pot staranja, spominjanja in obžalovanja.

Matej Bogataj, Mladina

Manca G. Renko, pogledi.si
 


Bookerjeva nagrada je nagrada za najboljši roman v angleškem jeziku, ki ga je napisal avtor iz Commonwealtha ali Irske. Podeljuje jo Booker Prize Foundation od leta 1969.


Pridobivam podatke...

Cobiss ID: 260816640
Avtor: Julian Barnes
Cobiss naslov: Smisel konca / Julian Barnes ; [prevedla Valerija Cokan]
Postavitev: SVETOVNA KNJIŽEVNOST romani
Jezik: slovenski
Leto: 2012
Založništvo: Ljubljana : Mladinska knjiga, 2012 ([Nova Gorica] : Soča)
Fizični: 187 str. ; 21 cm