Obratovalni čas   /   Kontakti   /   Cenik   /   Izposoja iz druge knjižnice   /   E-obveščanje   /   Kazalo   /     /     /     /     /     /   ENG

Postavitev:

DOM IN PROSTI ČAS zbirateljstvo

Slovenski kovanci in bankovci v 20. stoletju

Vitomir Čop

September 2015

Založnik o knjigi

Knjiga poskuša čim natančneje odgovoriti na vprašanje, kateri kovanci in bankovci spadajo (tudi) v slovensko numizmatiko. Namenjena je tako numizmatikom kot zbiralcem, prav pa bo prišla tudi kakšnemu muzeju.
Vsebina knjige temelji na treh izhodiščih. Prvo je prostorski okvir znotraj meja današnje Republike Slovenije, drugo časovni okvir dvajsetega stoletja, tretje pa status zakonitega plačilnega sredstva. Pri tem se ne naslanja na letnice zapisane na kovancih, ampak na dejanske datume dajanja v obtok in jemanja iz obtoka.
Knjiga je razdeljena na štiri poglavja. V prvem je zelo zgoščeno prikazan zgodovinski razvoj spreminjanja meja in s tem vključevanja posameznih delov slovenskega ozemlja v različne države. Drugo poglavje predstavi valutna območja, ki so posledično vezana na državne meje. V tretjem poglavju je opisan razvoj vsake posamezne valute, ki je v obravnavanem obdobju predstavljala zakonito plačilno sredstvo na našem ozemlju. Četrto poglavje pa je katalog vseh v 20. stoletju na našem ozemlju veljavnih kovancev in bankovcev po abecednem vrstnem redu izdajateljev.
S pomočjo te knjige bo mogoče za vsak slovenski kraj posebej določiti njegovo numizmatično zgodovino, oziroma za vsak posamezen kovanec ali bankovec ugotoviti v katerih krajih je bil v obtoku in v katerih ne ter od kdaj do kdaj. Pri tem so upoštevani tudi drobni popravki meja, ki so zajeli samo posamezne vasi.


Pridobivam podatke...

Cobiss ID: 277714944
Avtor: Vitomir Čop
Cobiss naslov: Slovenski kovanci in bankovci v 20. stoletju / Vitomir Čop
Postavitev: DOM IN PROSTI ČAS zbirateljstvo
Jezik: slovenski
Leto: 2015
Založništvo: Ljubljana : samozal. avtorja, 2015 ([Črniče] : Studio Unikat)
Fizični: 464 str. : ilustr. ; 21 cm