Obratovalni čas   /   Kontakti   /   Cenik   /   Izposoja iz druge knjižnice   /   E-obveščanje   /   Kazalo   /     /     /     /     /     /   ENG

Postavitev:

FILM splošno

Slovenski film 2.0

Marcel Štefančič, jr.

Julij 2016

Založnik o knjigi

»Kaj je to, kar imate v rokah? To je natanko to, kar obljublja podnaslov: Kritična enciklopedija slovenskega celovečernega filma 1991–2016. Zakaj »kritična«? Ker sem filmski kritik. Kar pomeni, da znam biti zoprn. Da po koncu filma preštejem mrtve, izbrišem kri in naredim obdukcijo. In da včasih povem kaj novega.
Zakaj »enciklopedija«? Ker je knjiga formatirana enciklopedično. Vsak film je enota zase. Na koncu imate sicer abecedno kazalo vseh filmov, toda v sami knjigi so razvrščeni po kategorijah.
Zakaj »slovenskega celovečernega filma«? Ker enciklopediram le slovenske celovečerce, toda vse celovečerce – igrane, dokumentarne in televizijske. Tiste, ki so se vrteli v kinu, tiste, ki so se vrteli na TV, in tiste, ki so jih posneli gverilci, regionalci in drugi norci. Tu je torej skoraj vse, kar je bilo celovečernega, recimo daljšega od ure.
Zakaj »1991–2016«? Ker so tu filmi, ki so bili – kjerkoli že – prikazani med junijem 1991 in junijem 2016. In ker je Samo Rugelj, založnik te knjige, rekel: Hej, a ne bi ob četrtstoletnici Slovenije napisal knjige o filmu te četrtstoletne Slovenije?


Pridobivam podatke...

Cobiss ID: 285068288
Avtor: Marcel Štefančič, jr.
Cobiss naslov: Slovenski film 2.0 : kritična enciklopedija slovenskega celovečernega filma 1991-2016 / Marcel Štefančič, jr.
Postavitev: FILM splošno
Jezik: slovenski
Leto: 2016
Založništvo: Ljubljana : UMco, 2016 ([Ljubljana] : NTD)
Fizični: 415 str. : ilustr. ; 21 cm