Obratovalni čas   /   Kontakti   /   Cenik   /   Izposoja iz druge knjižnice   /   E-obveščanje   /   Kazalo   /     /     /     /     /     /   ENG

Postavitev:

LITERARNE VEDE študije o slovenski književnosti

Skrivnost Fanny Haussmann

Franca Buttolo in drugi

April 2018

Založnik o knjigi

Leta okoli pomladi narodov so bila v avstrijski monarhiji izredno živahna, polna političnih debat, kratkotrajna odprava dunajske cenzure pa je spodbudila razcvet slovenske publicistike. Ta vrenja so v javno delovanje pritegnila tudi prve ženske, in v dveh časopisih je v letih 1848 in 1849 izšlo devet pesmi, podpisanih z avtorskim imenom Fanny Haussmann. Pred tem ni v naših krajih javno objavljala še nobena ženska.
A osebnost in ustvarjanje Fanny Haussmann je do danes ostalo zavito v skrivnost. Poleg objavljenih pesmi je ohranjena samo še ena rokopisna nemška pesem, ne poznamo pa tudi nobenega pesničinega portreta. Štirje avtorji v naši knjigi so poskušali odrgniti nekaj tančic s skrivnostne pesnice. Irena Selišnik je opisala to zanimivo zgodovinsko obdobje in s tem postavila Fanny kot žensko v njen čas. Franca Buttolo je povezala drobce iz Fannyjine biografije z njenim delom. Jožica Čeh Steger je prva analizirala tudi nemško pesem Zum Nahmensfeste, Aleksander Bjelčevič pa verz slovenskih in nemške pesmi. V knjigi objavljamo faksimile in prepise vseh objavljenih slovenskih pesmi, faksimile rokopisa nemške pesmi, njen prepis in slovenski prevod, nastal posebej za to priložnost.


Pridobivam podatke...

Cobiss ID: 93820417
Avtor: Franca Buttolo in drugi
Cobiss naslov: Skrivnost Fanny Haussmann / Franca Buttolo ... [et al. ; urednica Emica Antončič]
Postavitev: LITERARNE VEDE študije o slovenski književnosti
Jezik: slovenski
Leto: 2017
Založništvo: Maribor : Aristej, 2017 (Maribor : Dravski tisk)
Fizični: 79 str. : ilustr. ; 27 cm