Obratovalni čas   /   Kontakti   /   Cenik   /   Izposoja iz druge knjižnice   /   E-obveščanje   /   Kazalo   /     /     /     /     /     /   ENG

Postavitev:

SLOVENSKA KNJIŽEVNOST pesništvo

Šepetanje

Tomaž Šalamun

Maj 2017

Založnik o knjigi

Tomaž Šalamun (1941–2014) je eden najpomembnejših pesnikov in »general« slovenske avantgarde v šestdesetih letih 20. stoletja. Že njegova prva pesniška zbirka Poker je bila prelomna, sledile so Romanje za Maruško, Bela Itaka, Druidi, Po sledeh divjadi, najbolj pogosto prevajana Balada za Metko Krašovec, Glas, Sonet o mleku, Mera časa … Zbirke še vedno izhajajo, tudi po njegovi smrti, vseh skupaj je že več kot petdeset. Več kot polovico svojih zbirk je napisal v Ameriki, močno ga je navdihnila tudi Mehika. In prav v Mehiki je spoznal svojo drugo ženo, slikarko Metko Krašovec.
Skupaj sta preživela šestintrideset let in Tomaž Brejc je v eseju Neizrekljivo zapisal: »Slikarka Metka Krašovec, njegova žena, je resnična prisotnost. Njeni angeli in vrtovi so razprostrti v številnih pesmih: ne kot posamični prizori, temveč kot kulturne mizanscene.« Marsikatera Šalamunova pesem je pismo Metki Krašovec. Njene risbe, ostre kot britev in mehke kot dih, iz obdobja osemdesetih, devetdesetih let so v korespondenci z njegovimi verzi. Njihova moč je osupljiva in antološka.

Povezanost slikarke in pesnika, dveh izjemno močnih osebnosti, je bila globoka ter polna intenzivnih čustvenih in intelektualnih vezi. To se odraža v Šepetanju, v »presečni množici« pesmi in risb, kjer se njuna opusa stikata in prepletata.


Pridobivam podatke...

Cobiss ID: 288316160
Avtor: Tomaž Šalamun
Cobiss naslov: Šepetanje / Tomaž Šalamun ; [risbe, izbor pesmi in spremna beseda] Metka Krašovec
Postavitev: SLOVENSKA KNJIŽEVNOST pesništvo
Jezik: slovenski
Leto: 2017
Založništvo: Ljubljana : Mladinska knjiga, 2017 ([Kranj] : Gorenjski tisk storitve)
Fizični: 141 str. : ilustr. ; 20 x 25 cm