Obratovalni čas   /   Kontakti   /   Cenik   /   Medknjižnična izposoja   /   E-obveščanje   /   Kazalo   /     /     /     /     /     /   ENG

Postavitev:

ZGODOVINA 2. svetovna vojna Slovenci

Šentrupert med revolucijo

Ivo Žajdela

Maj 2015

Založnik o knjigi

Drugo svetovno vojno oziroma okupacijo Slovenije so komunisti izkoristili za izvedbo nasilne komunistične revolucije. Zanjo je bilo značilno, da so že leta 1941 začeli uničevati svoje politične nasprotnike. Leta 1942 so umorili mnoge Slovence in s tem povzročili obrambo pred tem protinarodnim početjem. Šentrupert na Dolenjskem je leta 1942, tako kot mnogi kraji na Dolenjskem in Notranjskem, doživel vrsto okrutnih umorov ki so jih izvedli komunistični partizani.

Knjiga opisuje številne primere partizanskega divjanja, od umorov duhovnikov do umorov celih družin. Med njimi je bilo deset članov Mavsarjeve družine, ki so simbol partizanske krvoločnosti.

Ti deli Slovenije so bili zaradi revolucije usodno udarjeni večkrat. Najprej z nasiljem partizanov, potem s hudim sovraštvom in spopadi dveh strani v zadnjem delu vojne. S koncem vojne ni bilo tudi svobode. Nov komunistični režim je s svojimi milicami sejal strah še vrsto let po vojni, kar je v ljudeh zasejalo smrtni strah, ki ga čutimo še 70 let kasneje.


Pridobivam podatke...

Cobiss ID: 262123008
Avtor: Ivo Žajdela
Cobiss naslov: Šentrupert med revolucijo / Ivo Žajdela
Postavitev: ZGODOVINA 2. svetovna vojna Slovenci
Jezik: slovenski
Leto: 2014
Založništvo: Ljubljana : Družina, 2014 (tiskano v Sloveniji)
Fizični: 175 str. : ilustr. ; 25 cm