Obratovalni čas   /   Kontakti   /   Cenik   /   Medknjižnična izposoja   /   E-obveščanje   /   Kazalo   /     /     /     /     /  

Postavitev:

SVETOVNA KNJIŽEVNOST romani

Sanje o ljubezni in smrti

Filip David

Junij 2014

Založnik o knjigi

Kratki roman o ljubezni se dogaja v skrivnostnem okolju vzhodnoevropskega hasidizma. Mladi pobožni in učeni Jakob sledi svoji ljubljeni in usojeni nevesti, pokojni cadikovi hčeri, skozi svetove živih in mrtvih, ljudi in demonov, po vsej vzhodni Evropi vse do Zemuna v Srbiji, dokler ne doseže mistične poroke pred rabinskim sodiščem. Kratki roman o umiranju se dogaja v Banatu med drugo svetovno vojno, ko banatski Nemec, zdravnik, začne opravljati evgenične poskuse na avtističnih otrocih. Pri tem jim nehote pomaga sprostiti parapsihološke sposobnosti, kar jim omogoči, da se osvobodijo in pobegnejo iz bolnišnice. Roman se s kratkim epilogom konča v zadnji vojni na Balkanu.

Filip David (1940) je delal kot urednik na televiziji Beograd, profesor dramaturgije, dramaturg in scenarist. Napisal je zbirke kratkih zgodb Vodnjak v temnem gozdu (1964), Zapiski o stvarnem in nestvarnem (1969) in Princ ognja (1987), romana Romarji neba in zemlje (1995) in Sanje o ljubezni in smrti (2007), drame, scenarije in esejistične zbirke. Prejel je več literarnih nagrad, med njimi nagrado BIGZ in Andrićevo nagrado.


Pridobivam podatke...

Cobiss ID: 273671168
Avtor: Filip David
Cobiss naslov: Sanje o ljubezni in smrti / Filip David ; prevod [in spremna beseda] Jana Unuk
Postavitev: SVETOVNA KNJIŽEVNOST romani
Jezik: slovenski
Leto: 2014
Založništvo: Ljubljana : Cankarjeva založba, 2014 (Ljubljana : Korotan)
Fizični: 162 str. ; 25 cm