Obratovalni čas   /   Kontakti   /   Cenik   /   Medknjižnična izposoja   /   E-obveščanje   /   Kazalo   /     /     /     /     /  

Postavitev:

SVETOVNA KNJIŽEVNOST romani

Sanjači in grešniki

Matthias Göritz

April 2016

Založnik o knjigi

Vsak film ima za sabo neštete bitke, preden pride v kino. Testna predvajanja, premontaže, dodatna snemanja. In potem pride še ves cirkus cocktail-partyjev, kjer poskušaš vse narajcati. Zvezde, ki niso prišle na casting, producente, ki se niso pridružili – raztepavanje pene znotraj industrije -, to je pomembno. Obesiš na veliki zvon.

Göritzev roman Sanjači in grešniki, ki je ob festivalu Fabula izšel pri založbi Litera, prinaša zgodbo mladega novinarja, ki se mu ponudi priložnost pogovora s priznanim nemškim producentom. Ta je vsa svoja sredstva vložil v film Gleiwitz, imenovan po kraju, v katerem so Nemci skušali uprizoriti začetek druge svetovne vojne.
Roman podaja vpogled v produkcijo filmov in kaj pomeni strast do filma. V njem se spoprimeta nasprotujoča si pogleda mladeniča in starca, ki imata oba rada film. Mladenič v pogovoru ubere taktiko molčanja in prepuščanja besednim rekam zvezdniškega producenta. Položaj novinarja v romanu je, kot je izpostavil Göritz, zanimiv in spominja nanj, na pisatelja, ki posluša producenta.


Pridobivam podatke...

Cobiss ID: 85721345
Avtor: Matthias Göritz
Cobiss naslov: Sanjači in grešniki : roman / Matthias Göritz ; prevedla Mojca Kranjc ; [spremna beseda Urška Černe]
Postavitev: SVETOVNA KNJIŽEVNOST romani
Jezik: slovenski
Leto: 2016
Založništvo: Maribor : Litera, 2016 ([Ljubljana] : Demat)
Fizični: 221 str. ; 20 cm