Obratovalni čas   /   Kontakti   /   Cenik   /   Izposoja iz druge knjižnice   /   E-obveščanje   /   Kazalo   /     /     /     /     /     /   ENG

Postavitev:

SVETOVNA KNJIŽEVNOST kratke pripovedi

Sanatorij Pri peščeni uri in drugi spisi

Bruno Schulz

Oktober 2017

Založnik o knjigi

Sanatorij pri peščeni uri (1937), ena od zgolj dveh ohranjenih novelističnih zbirk Bruna Schulza, je nastal v skladu s pisateljevo metodo »mitologizacije resničnosti«, tj. »iskanjem mitskega smisla« v pripetljajih vsakdanjega življenja. Zgodbe, ki se odvijajo na meji med stvarnostjo in domišljijo, povezujejo v celoto tako osrednje dogajanje kot protagonisti, predvsem pripovedovalec Józef, zdaj otrok, zdaj odrasel moški, ki se z mislimi vrača v otroštvo, in njegov ekscentrični oče, trgovec s tekstilom, ki spet in spet spreminja svoje načrte in vloge ter se v nizu presenetljivih metamorfoz celo preobraža v stvari in živali.
Schulz na novo kreira predvojno židovsko podeželsko mestece kot svet barv, zvokov, vonjev v bogatem, kompleksnem, toda hkrati enigmatično zgoščenem slogu in jeziku, ki v poljski književnosti še danes velja za nepreseženega. Knjigi je dodan krajši izbor pisateljevih esejev in pisem.

Poljsko-judovski pisatelj Bruno Schulz (1892–1942) je izdal novelistični zbirki Cimetove prodajalne (1934) in Sanatorij pri peščeni uri (1937), ki sodita med temeljna dela poljskega modernizma. Vse življenje do svoje tragične smrti je preživel v domačem mestu Drohobych (danes Ukrajina), kjer je poučeval risanje na gimnaziji. Enako kot pisatelj je bil cenjen kot grafik.


Pridobivam podatke...

Cobiss ID: 291748608
Avtor: Bruno Schulz
Cobiss naslov: Sanatorij Pri peščeni uri in drugi spisi / Bruno Schulz ; prevedla, [spremna beseda] Jana Unuk
Postavitev: SVETOVNA KNJIŽEVNOST kratke pripovedi
Jezik: slovenski
Leto: 2017
Založništvo: Ljubljana : Beletrina, 2017
Fizični: 469 str. : ilustr. ; 22 cm