Obratovalni čas   /   Kontakti   /   Cenik   /   Medknjižnična izposoja   /   E-obveščanje   /   Kazalo   /     /     /     /     /     /   ENG

Postavitev:

SVETOVNA KNJIŽEVNOST romani

Salt Creek

Lucy Treloar

Oktober 2017

Založnik o knjigi

Roman se začne v angleškem Chichestru leta 1874, kjer se zdaj premožna in spoštovana Hester Finch spominja svojih najstniških let. Leta 1855 se namreč nekdaj bogata družina Finch zaradi očetovih neposrečenih investicij preseli na oddaljen, neposeljen konec Južne Avstralije. Daleč od civiliziranega sveta in nenadoma obubožana se številna družina težko prebija, očetu pa ponos ne dopusti obrniti se na premožne ženine starše. Edino razvedrilo so redki naključni obiskovalci, predvsem mladi umetnik Charles, ki se zagleda v domačo hčer Hester, in domorodski deček Tully, ki postane skorajda družinski član. Hester po mamini smrti prevzame skrb za družino in začne čedalje bolj hrepeneti po civilizaciji.

Roman Salt Creek natančno prikazuje probleme, s katerimi so se prvi evropski naseljenci srečevali pri obdelovanju zemlje v Avstraliji, in njihovo popolno neupoštevanje modrosti aboriginskih domačinov, ki bi jim lahko pri tem pomagali. Lucy Treloar mojstrsko osvetljuje težke in zapletene razmere za stik teh dveh, na videz popolnoma različnih skupin ljudi ter velike kulturne razlike med njima. Pisateljica je tematiko dobro raziskala, se seznanila z življenjem priseljencev (tudi življenjem svojih prednikov in tako vključila svoje korenine) kot tudi z navadami plemena Ngarrindjeri. Roman bralcu ponuja veren prikaz zgodnje avstralske zgodovine in ni v nobeni točki pristranski; odlikuje se s svojim sporočilom razumevanja – nas samih in naših kultur. Njegova izjemna sporočilna vrednost in bogatost jezika ter poetični opisi avstralske narave bralca osupnejo in ganejo.


Pridobivam podatke...

Cobiss ID: 291458560
Avtor: Lucy Treloar
Cobiss naslov: Salt Creek / Lucy Treloar ; prevedla Tamara Bosnič ; [fotografije Anže Miš]
Postavitev: SVETOVNA KNJIŽEVNOST romani
Jezik: slovenski
Leto: 2017
Založništvo: Dob : Miš, 2017 (natisnjeno v Sloveniji)
Fizični: 531 str. : fotogr., zvd. ; 24 cm